Slovo šéfredaktora: Vojna. A čo ďalej?

Putinov útok na Ukrajinu treba odsúdiť. Rázne, nekompromisne a jasne. Netreba veľa slov. Pri politikoch sa teraz ukazuje, kto kam patrí. Kto váha a kto špekuluje.

24.02.2022 20:00
debata (92)

Z Bratislavy do Kyjeva je to zhruba 1 300 kilometrov. Do Charkova na východe Ukrajiny o necelých 500 kilometrov viac. Tak ďaleko či blízko je vojna na Ukrajine. Ale hoci by aj bola na opačnom konci sveta, jej následky, vplyv týchto udalostí na Slovensko, budú zásadné a niektoré nezvratné.

Nevieme si ich ešte všetky ani celkom predstaviť. Nejde len o ceny plynu, benzínu, nafty či potravín u nás. Našu bezpečnosť a obranu. Samozrejmú pomoc Ukrajine. Prípravu na utečeneckú vlnu z napadnutej susednej krajiny. Zaužívané pravidlá riešenia sporov v civilizovanom svete. Schopnosť viesť dialóg s protivníkom bez výhľadu, že by sa raz mohol stať partnerom. Medzinárodné vzťahy i vzťahy osobné…

Putin vrátil vojnu do Európy. Na vysvetlenie jeho dôvodov a analýzu motivácie tento priestor nestačí. No aj tak by jeho agresiu neospravedlnili. Celý svet dúfal, že sa to nestane. Veril v rokovania a kompromisy. Nájdenie riešenia, v ktorom si všetky strany sporu dokážu zachovať tvár a stať sa víťazmi. Silové riešenie robí porazených zo všetkých.

Redakcia Pravda podporuje mier na Ukrajine, úplné zastavenie vojenských operácií a stiahnutie cudzích vojsk. Odsudzujeme agresiu Putinovho Ruska, jeho útok na demokraciu, slobodu, zvrchovanosť a právo iných štátov na sebaurčenie a vlastné rozhodovanie. Konflikty treba riešiť mierovou cestou, rokovaním. Vojna nie je dialóg, takáto vojna je zločin.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #mier v Európe