Sankcie – nesankcie. Čoho sa vlastne bojíme?

Bezmocnosť – toto slovo asi najvýstižnejšie vyjadruje pocit, ktorý v súvislosti s dianím na Ukrajine momentálne prežívame. Prizerať sa, ako niekto pácha zlo a nemôcť zasiahnuť, je veľmi deprimujúce.

27.02.2022 19:00
debata (60)

Rozum nám velí, že máme zostať zdržanliví. Ak by sa ostatné krajiny zapojili do konfliktu na Ukrajine, tak nik nemôže vylúčiť, že Putin by použil jadrové zbrane. Táto obava všetkým zväzuje ruky.

Ako trefne pri svojom „obrate“ poznamenal český prezident Miloš Zeman, „šialenca treba izolovať“. Lenže tento šialenec má stále k dispozícii jadrový kufrík. A podľa najnovších správ nariadil armáde, aby uviedla jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti!

Pravdepodobne je to len politické gesto, ktoré mu má vylepšiť vyjednávaciu pozíciu, lenže čo ak tento vojnový zločinec – lebo to je to najpriliehavejšie označenie pre Vladimira Putina – zaútočí jadrovými zbraňami ako prvý? Čo potom?

Zatiaľ čo sa západní politici handrkujú o tom, aké sankcie voči Rusku zaviesť, na Ukrajine umierajú ľudia. Trvalo štyri dni, kým dospeli ku rozhodnutiu, že vybrané ruské banky odpoja od systému SWIFT. Nemecko, Taliansko, Cyprus a Maďarsko boli najprv proti tvrdším sankciám. Nevedno, čo si ich lídri mysleli, ale v danej situácii neexistuje riešenie z kategórie aj bosý, aj obutý. Jediná možnosť je buď – alebo. A to znamená, že tieto opatrenia budú bolieť aj nás. V konečnom dôsledku však vždy menej ako Rusov, pretože ropu a plyn dokážeme kúpiť aj inde, no oni sú od vývozu týchto komodít finančne závislí. A kým vybudujú nové plynovody a ropovody do Číny, tak to ešte pár rokov potrvá.

Sú tu však aj iné možnosti. Analytik Michal Kořan na tomto mieste pred niekoľkými dňami písal, že ruskí oligarchovia vyviezli za hranice Ruska kapitál za viac ako bilión dolárov! Stovky miliárd skončili zväčša v daňových rajoch, resp. svoje špinavé peniaze preprali pri nákupe nehnuteľností. Čo tak konečne posvietiť si na daňové raje, resp. zmraziť im účty? To by skutočne zabolelo len tých, ktorí svoj majetok získali vďaka politickým konexiám s vládcom Kremľa. A potom sú tu, samozrejme, kroky, ktoré sa dotknú úplne všetkých. Ako napr. zastavenie vydávania víz či uzavretie vzdušného priestoru pre ruské lietadlá v celej EÚ.

Je až smiešne, ako sa bojíme o náš blahobyt, no zároveň riskujeme, že prídeme úplne o všetko, pretože je zrejmé, že Putin zahodil všetky zábrany. Ak sa mu podarí zmocniť Ukrajiny, tak na rade sme my.

Je až smiešne, ako sa bojíme o náš blahobyt, no zároveň riskujeme, že prídeme úplne o všetko, pretože je zrejmé, že Putin zahodil všetky zábrany. Ak sa mu podarí zmocniť Ukrajiny, tak na rade sme my.

Takéto vyhlásenia bežne zaznievajú v ruských médiách a komentátorka ruskej agentúry Ria Novosti to povedala na plné ústa: „Ak sa východoeurópske štáty domnievajú, že sa ich to netýka, keďže sú na rozdiel od Kyjeva plnohodnotnými členmi NATO, v najbližších rokoch ich čaká veľké a veľmi nepríjemné prekvapenie.“

Preto v súvislosti so sankciami treba konať rázne a čo najrýchlejšie. Je to to minimum, čo v danej chvíli môžeme urobiť.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #sankcie proti Rusku