Dusná atmosféra v spoločnosti

Hoci Vladimir Putin je vo svete „persona non grata“ číslo jedna, na Slovensku by sa mohol radovať. Vzniká tu neznesiteľná atmosféra vzájomného obviňovania, zastrašovania a spochybňovania slobody slova. To každý diktátor miluje.

27.02.2022 20:00
debata (20)

Ešte pred týždňom jedna skupina išla nehanebne verejne lynčovať podporovateľov obrannej zmluvy a vylepovala na domovy, po sociálnych sieťach a na plagátoch mená poslancov „vlastizradcov“ na čele s prezidentkou. Teraz sa karta obrátila. Druhá strana volá po obrane západných hodnôt. Pri prílišnej horlivosti si mnohí milovníci slobody neuvedomujú, že vytvárajú pravý opak toho, čo hlásajú a proti čomu tak zanietene bojujú (Rusko a Putin).

Akoby niektorí náhle podľahli klamnému velikášstvu a myslia si, že na malom Slovensku bojujú o osud celého sveta. Čím silnejšie slová, čím ostrejšie obvinenie, čím väčšia hrozba, tým väčšia obrana Západu. Pritom naše vnútorné spory nikoho vo svete nezaujímajú. Dôležité je, aké celkové posolstvá vysielame von, aký obraz o sebe budujeme, a tiež akú atmosféru vytvárame v spoločnosti. Ako to už v takýchto prípadoch býva, pri ukazovaní prstom na vinníkov sa prestáva dbať na „detaily“. Do jedného vreca sa hádžu ľavičiari a pravičiari, fašisti a antifašisti, pacifisti, pomätenci a populisti, nerozoznáva sa medzi pluralitou názorov a hoaxmi a ruskou propagandou na weboch v češtine a slovenčine.

Mali by sme sa snažiť vždy a všade nie o rozdeľovanie, ale o mier. V ňom by mohlo malé Slovensko pre celý svet niečo urobiť. Premiér Heger navrhol sprostredkovať mierové rokovania, čo treba privítať. Veď práve naši diplomati, napríklad Miroslav Lajčák, Ján Kubiš či Eduard Kukan na tomto poli už veľa dokázali. Je totiž rozdiel, či mier sprostredkuje Lukašenko, Orbán, Erdogan, Alijev, alebo my. Bolo by to významné gesto do budúcnosti.

P.S. Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského medzitým oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. Ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú „bez predbežných podmienok“ neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mierové rokovania #Vladimir Putin #lynčovanie #sloboda slova #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #pluralita názorov