Prestaňme sa zbytočne provokovať

Natretie pietneho miesta na Slavíne ukrajinskými národnými farbami (žltou a modrou) je číry vandalizmus. Aktéri ani netušia, že sú tam pochovaní nielen Rusi, ale aj Ukrajinci, židia a vojaci iných národnosti. Čo majú osloboditelia z druhej svetovej vojny spoločného s dnešnou situáciou?

03.03.2022 19:00
debata (40)

Hoci polícia na sociálnej sieti správne uviedla, že tento čin je za čiarou, nestačí to. Toto zneuctenie by mali odsúdiť všetci najvyšší ústavní činitelia a predstavitelia politických strán. Pretože situácia na Slovensku sa vyhrocuje. Mnohí ľudia sú už abnormálne popudliví na akúkoľvek poznámku, ktorá nezapadá do ich bubliny uvažovania. A nejde iba o ruskú inváziu na Ukrajinu, ale o čokoľvek.

Psychika každého z nás dostala za posledné dva roky zabrať. Očakávané uvoľnenie sa však nekoná. Naopak, čakajú nás opäť ťažké časy. Podceniť situáciu ako pred dvomi rokmi pri covide by bolo veľkou chybou. Vojna na Ukrajine sa tak ľahko neskončí. Možno sa delegácie dohodnú na zastavení paľby, to je tak všetko. Bude sa zdĺhavo rokovať o požiadavkách jednej i druhej strany. Ochota je na bode mrazu. Rusko pravdepodobne asi nedobyje Kyjev (ak ho nechce celý rozbombardovať) a nezvrhne demokratickú vládu, ale odísť ako porazené nebude chcieť. Napätie a vyhrážky sa budú stupňovať. Už dnes sa Kremeľ vyhráža Fínsku a Švédsku. Kto bude ďalší na rade? Pobaltské štáty či V4? Obavy z použitia taktickej atómovej zbrane (bomby) na Ukrajine by sme zatiaľ nemali mať – výbuch by nepriamo zasiahol aj územie samotného Ruska alebo Bieloruska. Lenže u Vladimira Putina si už nemôžeme byť ničím istí.

Ak zájdeme príliš ďaleko a stopneme (z nevedomosti) aj legitímne opozičné názory, dostaneme sa za hranu slobody slova. Ocitneme sa presne tam, kde sa nachádza Putinovo Rusko.

V týchto dňoch preukazujeme ohromnú empatiu a solidaritu s Ukrajincami. Môžeme byť preto právom na seba pyšní. Aj to sa môže ľahko zvrtnúť. Stačia malé incidenty jednotlivcov a bude oheň na streche. Niektorí žoldnieri informačnej vojny čakajú iba na to.

Úrady týmto „vojakom“ nateraz klepli po prstoch. Využili novú možnosť a začali blokovať ruské propagandistické televízie a weby a mazať prekrucovanie a banalizovanie faktov Putinovej agresie. Lenže nové „operačné“ kanály sa určite objavia. To stavia celú EÚ pred novú výzvu: ako ďaleko môžeme zájsť? Dokážeme rozoznať medzi zámerom, naivitou a názorovou pluralitou? Pretože ak zájdeme príliš ďaleko a stopneme (z nevedomosti) aj legitímne opozičné názory, dostaneme sa za hranu slobody slova. Ocitneme sa presne tam, kde sa nachádza Putinovo Rusko.

Pritom by sme nemali zabúdať, že covid ešte nezmizol. S blížiacou sa jarou síce prichádza jeho očakávaný ústup, ale tiež prudko klesá účinnosť vakcín. Nemáme žiadnu istotu, že sa neobjaví opäť nebezpečná mutácia. Do toho nebezpečne stúpajúca inflácia, ktorú konflikt na Ukrajine ešte prehĺbi. Aké veľké budú dopady na svetovú ekonomiku? Ako zvládneme rastúce zvýšenie cien potravín, energií a benzínu? Ďalšie polia na štiepenie spoločnosti a vyhrocovanie názorov.

To všetko bude moderovať naše najbližšie týždne a mesiace. Vyvarujme sa preto zbytočných provokácií, delení a nedopusťme eskaláciu napätia. Ak nezachováme chladnú hlavu, nezvládneme to.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #provokácia #Slavín #atómové zbrane #blokovanie internetu #ruská propaganda #sloboda slova #vojna na Ukrajine