Omeškaný cynik Matovič

Minister financií Igor Matovič konečne prišiel s liekom na utlmenie inflačnej bolesti. Na markantné zvyšovanie cien, zvlášť potravín, naordinoval dôchodcom predčasné vyplatenie 13. dôchodku. Možno už v máji.

08.03.2022 20:00
debata (14)

Vyhlásil to s pompou jemu vlastnou, akoby ním navrhnuté riešenie nemalo alternatívu a prinášalo všetkým spásu. Každému je pritom hneď jasné, že nejde o pomoc, ale je to ďalší Matovičov marketingový ťah. Veď 13. dôchodok sa musí vyplatiť tak či tak, nie je to žiadna pomoc navyše. Navyše v plnej výške 300 eur sa vypláca iba penzistom, ktorých dôchodok nedosahuje životné minimum.

Minister financií obhajoval skoršie vyplácanie 13. dôchodku tým, že na konci roka by už nemalo zmysel. Od budúceho roka sa totiž dôchodky zvýšia o 40 – 50 eur. Takže potom budú mať penzisti už dosť peňazí, aby si mohli kupovať poriadne zdražené potraviny či iné tovary, ktoré nevyhnutne potrebujú pre život.

To, že práve teraz všetko dražie a nevedno, kedy sa ceny zastavia, je tak trochu mimo záujmu nielen Matoviča, ale aj ministra sociálnych vecí Krajniaka a celej vlády na čele s premiérom Hegerom. Obhajujú sa tým, že dôchodky možno podľa zákona valorizovať iba podľa dôchodcovskej inflácie v prvom polroku predchádzajúceho roka. Tá bola iba 1,3 %. Úbohý argument od koalície, ktorá, keď chce, mení zákony z večera do rána.

Česká vláda zvyšuje dôchodky o viac než 40 eur (8,2 %) od 1. júna. Jednota dôchodcov Slovenska navrhuje trojpercentnú valorizáciu od 1. apríla. Veď dôchodcovia peniaze potrebujú práve teraz. Inflácia má tento rok dosiahnuť 8,3 %. Pritom netušíme, čo urobí s cenami vojna na Ukrajine. Rusko i Ukrajina sú totiž významnými exportérmi pšenice vo svete. Ak sa v jednej krajine kvôli vojne nič nezasadí a na druhú spadnú sankcie, ceny vyletia do výšin.

Preto iba totálny cynik sa môže bez hanby postaviť pred seniorov a povedať im, že neveľký trinásty dôchodok im pokryje rastúce ceny v obchodoch. Stále je čas na reparát.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #dôchodcovská inflácia #valorizácia dôchodkov