Precitnutie z ruského sna

Agresívne správanie Ruska otvorilo mnohým ľudom na Slovensku oči. Konečne pochopili, že obraz, ktorý sa Moskve darilo dlhé roky vytvárať, bol falošný. Alexandrovovci, Noční vlci a mediálna masáž prostredníctvom dezinformačných webov podporovaných Moskvou – to všetko zanechalo na mysliach ľudí hlbokú stopu. Teraz dochádza k postupnému vytriezveniu.

08.03.2022 19:00
debata (20)

Hlavnou „obeťou“ sú najmä ľudia, ktorí sa hlásia k ľavici. Pritom od samého začiatku ide o „hlboké nedorozumenie“. To, čo Putinov režim za uplynulých 20 rokov budoval, nemá absolútne nič spoločné s ľavicou. Podľa prieskumu Svetovej banky 10 % najbohatších Rusov vlastní takmer 90 % majetku v krajine. Miera nerovnosti je v Rusku oveľa vyššia ako napríklad u nás. Hoci aj v Európe sa situácia postupne zhoršuje, starý kontinent sa stále javí ako rovnostársky raj.

Keď pred tromi rokmi štátny štatistický úrad Rosstat priniesol správu, že až 80 percent ruských domácností má problémy vyžiť z mesiaca na mesiac, Putinov hovorca Dmitrij Peskov ju komentoval slovami, že „bojoval“, aby pochopil zverejnené údaje. To len potvrdzuje, ako je osadenstvo Kremľa odtrhnuté od reality. Čo je ťažké pochopiť na tom, že mnoho ľudí si zo svojho príjmu nemôže dovoliť kúpiť ani dva páry topánok za rok?

Agresívne správanie Ruska otvorilo mnohým ľudom na Slovensku oči. Konečne pochopili, že obraz, ktorý sa Moskve darilo dlhé roky vytvárať, bol falošný. Teraz dochádza k ich postupnému vytriezveniu

V tomto ohľade Rusko rozhodne nemôže byť náš vzor. Je len akousi zlou karikatúrou štátu blahobytu. Skutočnú sociálnodemokra­tickú politiku, ktorá zlepšuje životy bežných ľudí, sa už niekoľko desaťročí darí presadzovať v krajinách od nás smerom na západ.

Súčasné Rusko, ktoré vo svojej knihe Nič nie je pravda a všetko je možné opisuje Peter Pomerantsev, pôsobí ako z rozprávky Kráľovstvo krivých zrkadiel. Všetko je prekrútené a zároveň všetko je možné. Ruské médiá vyrábajú informácie, ktoré vytvárajú úplne novú – alternatívnu – realitu. V tomto šialenom panoptiku nikto nikomu neverí a snaží sa „urvať“ čo len môže.

Knihy opisujúce režim v súčasnom Rusku sú bežne dostupné aj u nás. Za zmienku stojí najmä Walter Laqueur a jeho Putin a putinizmus či Michail Zygar Všetci mocní Kremľa. Stačí po nich len siahnuť a človek stratí posledné ilúzie o krajine, ktorú si privlastnil Putin.

Hoci aktuálny konflikt na Ukrajine sa dotkne najmä Ukrajincov a nepriamo aj nás, skutočnou obeťou Putinových imperiálnych chúťok sú bežní Rusi. Tí boli roky klamaní. Okrem toho, že ich Putin ožobračoval, teraz ich zatiahol do konfliktu, za čo opäť zaplatia len oni. Niet im čo závidieť. Čakajú ich ťažké časy.

No ťažké časy čakajú aj tých, ktorí žili v ilúzii, že Rusko ako alternatíva „zhnitého Západu“ nás spasí. Hoci proruský sentiment bol dlhé roky na Slovensku veľmi silný, teraz títo ľudia budú musieť začať akceptovať realitu takú, aká je. Príkladom by im mohol byť Miloš Zeman – ten sa nikdy netajil svojimi sympatiami k šéfovi Kramľa, no teraz verejne priznal svoj omyl.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #oligarchovia #vojna na Ukrajine