Dezinformačná vojna naberá na obrátkach

Na Ukrajine zavládol dočasný pokoj zbraní. Vojna sa však vôbec nekončí. Takmer s istotou môžeme povedať, že Rusko ju nemôže vyhrať. Môže dosiahnuť určité ciele, ale vo svete navždy stratilo imidž, ktorý si prácne budovalo dve desaťročia.

09.03.2022 19:00
debata (58)

Obraz Ruska nemôže byť dnes horší. To si uvedomujú aj v Kremli. Preto otvárajú nový front – informačný. Niežeby Rusko na tomto poli nebolo doteraz aktívne. Lenže ničím neospravedlniteľná barbarská invázia na Ukrajinu si vyžaduje nový prístup na zlepšenie totálne skazeného imidžu. Informačná vojna sa nemôže zakladať iba na rýdzich klamstvách. V tom tkvie jej záludnosť a sila.

Predsa iba málokto bude veriť totálnej lži, že civilistov v meste nebombardovali Rusi, ale Ukrajinci, keď skutočnosť videl v televízii na vlastné oči. Základným kameňom propagandy je prekrúcanie, otáčanie faktov, banalizácia (obetí, ničenia) a tzv. „whataboutizmus“. Teda poukazovanie na hriechy iných – napr. na vojnu v Iraku. Žiadnu novú vojnu nemožno nikdy legitimizovať bývalou, aj keď ju viedol protivník a bola krutá a nespravodlivá. To si treba dobre zapamätať. Cieľom propagandy je zasiať do hlavy červíka pochybnosti, poštuchnutie „správnym“ smerom.

Keď sa spoločnosť zahltí kvantom falošných informácií, vznikne dobrý mix, ktorý sa nebude dať rýchlo a dobre rozpliesť, môže toxicky infiltrovať časť spoločnosti.

Ak Rusko chce v krátkom čase vo svetovej verejnosti (domácu totálne ovláda) aspoň čiastočne „racionalizovať“ inak totálne nepochopiteľné napadnutie a ničenie Ukrajiny, musí prísť so závratnými informáciami. Niektoré už ponúka. Ukrajina vraj mala pracovať na špinavej atómovej bombe (z plutónia). Žiadne dôkazy nepredložilo. Naopak, riskantnými operáciami obsadzuje jadrové elektrárne. V černobyľskej dokonca hrozí únik radiácie. Ďalší vypustený hoax obviňuje Ukrajinu, že sa má podieľať na výrobe biologických zbraní. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová to na vypočutí pred americkými zákonodarcami vysvetlila. Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a USA jej pomáhajú, aby sa ho nezmocnili ruské sily. Samozrejme, ide o znepokojivú informáciu, ktorú treba čo najskôr úplne vyjasniť, pretože inak ju ruská informačná fabrika bude živiť.

Taktiež ruské ministerstvo obrany zverejnilo dokument o tom, že ukrajinská armáda plánovala útok na Donbas. Aj keby to bola pravda, je to legitímne právo (či dokonca povinnosť) Kyjeva získať kontrolu nad vlastným územím kontrolovaným separatistami.

Z toho, že Ukrajinu riadia banderovci, nacisti a najnovšie i gayovia a narkomani sa stal už pomaly dezinformačný folklór. Najnovšie sa začali spochybňovať už aj vojnoví utečenci – vraj nie všetci sú Ukrajinci. Postupne príde na rad „rozprávanie“, ako nám chcú zobrať prácu, apod.

Keď sa spoločnosť zahltí kvantom falošných informácií, vznikne dobrý mix, ktorý sa nebude dať rýchlo a dobre rozpliesť, môže toxicky infiltrovať časť spoločnosti. Preto sa v Európe zakazuje vysielanie ruských médií napojených priamo na štát, ako napríklad televízie RT vysielajúcej v rôznych svetových jazykoch. Na Slovensku i v Česku sa pridalo stopnutie viacerých pokútnych internetových médií napojených na Rusko.

Či to bude stačiť, uvidíme. Pretože na rozdiel od iných štátov u nás šíria bludy priamo politici, poslanci. Jeden z nich, Milan Uhrík, dokonca niektoré bludy šíril v Európskom parlamente. V mene Ruska poškodil aj Slovensko. Toto chceme?

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Victoria Nulandová #Ľuboš Blaha #hoax #ruská propaganda #vojna na Ukrajine #RT #Milan Uhrík #zbrane hromadného ničenia #dezinformácia