Za slobodu sa platí

Viacerých vodičov v týchto dňoch prekvapí, a zrejme aj pohorší, že cena benzínu sa vyšplhala na viac ako euro a šesťdesiat centov. Ruský útok na Ukrajinu vytlačil cenu ropy na úrovne, kde boli naposledy v roku 2008 pred finančnou krízou.

10.03.2022 20:00
debata (37)

Nikto nevie, ako bude vojna pokračovať, a rovnako nikto nevie, ako sa budú vyvíjať ceny čierneho zlata. Je teda možné, že benzín a nafta budú u nás zdražovať aj naďalej. Nie je vylúčený ani scenár, že liter benzínu bude stáť 1,8 eura, pri nejakom veľmi zlom scenári možno aj dve eurá.

Žiaľ, vojnu si nikto neželal a nikto ju nečakal. Pôvodca tohto problému sedí za veľkým stolom v Kremli. Taká je realita.

Keď niekto bude nadávať na vysoké ceny, mal by sa zamyslieť nad Ukrajincami, ktorí prichádzajú o život a bojujú za svoju slobodu. Čo je to 20 či 30 centov viac za liter benzínu v porovnaní s ukrajinskými životmi? Oni nebojujú iba za svoju slobodu, ale aj za slobodu Slovenska a všetkých otvorených demokratických spoločností. Vladimir Putin totiž nezaútočil iba na Ukrajinu, ale na celé spoločenstvo slobodných spoločností.

Výsledok vojny bude definovať, ako bude vyzerať náš moderný svet. Či bude viac štátov demokratických a slobodných, alebo autoritárskych kleptokracií, ako je tá v Rusku.

Vysoké ceny palív a s nimi aj energií či potravín sú jednoducho daň za Putinovu vojnu, v ktorej Ukrajinci bojujú za slobodu.

Namieste je však legitímna otázka, ako by mala vláda ľuďom pomáhať. Súčasná koalícia má veľkú smolu. Keď prichádzala, musela bojovať s pandémiou a keď sa už pandémia končí, musí zase riešiť vojnu.

To ju však neospravedlňuje. V Maďarsku napríklad Orbánova vláda zastropovala ceny palív. Je to dobrý nápad? Ekonómovia nie sú nadšení. V čom však analytici jednotní sú, je pomoc najslabším. A tu by už naša vláda mohla naozaj pridať.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #Rusko #vojna na Ukrajine