Atraktívne Slovensko?

Cez slovenské hranice prešlo z vojnou zmietanej Ukrajiny už viac ako 200-tisíc ľudí. Až 90 percent z nich pokračuje ďalej na západ, väčšinou do Česka. U nás požiadalo o dočasné útočisko zhruba 25-tisíc utečencov. Prečo nie viac? Nie sme pre našich východných susedov dostatočne atraktívnou krajinou?

14.03.2022 19:00
debata (21)

Budúce týždne odhalia viac. Ukrajinci utekajú väčšinou do Poľska, Česka, Nemecka, či potom ďalej. V týchto krajinách majú totiž rodinné zázemie a cítia, že v nich nájdu uplatnenie. Preto už desaťročia k našim západným a severným susedom prúdia masy Ukrajincov za prácou. Mnohí z nich hovoria plynule tamojšími jazykmi. Na Slovensku tiež pracujú Ukrajinci, ale je to len zlomok oproti spomínaným krajinám. Prečo? Veď nie sme nijako ekonomicky menej zaostalá krajina…

Súčasná situácia môže tento trend zmeniť. Ľudia, ktorí na Slovensku získajú štatút dočasného útočiska, sa budú môcť zamestnať aj bez pracovného povolenia. Na pracovnom portáli Profesia.sk je uverejnený rekordný počet pracovných ponúk. Prvé dva mesiace bolo uvedených po cca 30-tisíc inzerátov. Je to logické, život po pandémii sa rozbieha. Zvlášť v cestovnom ruchu, hotelierstve a gastrosektore, ktoré padli takmer na dno, je hlad po nových ľuďoch. Chýbajú aj pracovníci v doprave, logistike, v poľnohospodárstve či potravinárstve…

Jedna vec sú Ukrajinci ochotní pracovať, druhá vec schopnosť poskytnúť im podmienky, aby mohli normálne fungovať. Nemôžu predsa bývať v stanoch a odtiaľ dochádzať do práce. Štát však nedokáže poriadne zabezpečiť ani primárnu humanitárnu pomoc na hraniciach.

Atraktivita krajiny sa nedá kúpiť za pár stoviek eur. Jej obraz sa vytvára postupne. Táto vláda za dva roky napriek veľkým sľubom Slovensko vpred neposunula.

Po novom dostanú všetci, ktorí ubytujú Ukrajincov, 200 euro na osobu mesačne. Stačí to? Igor Matovič to komentoval slovami: „Urobíme zo Slovenska jednu veľkú špongiu, ktorá bude schopná absorbovať takýto nával utečencov z Ukrajiny.“

To by Slovensko muselo najprv vedieť absorbovať vlastných občanov, pretože tí utekajú za prácou a lepšími podmienkami do zahraničia. Zoznam je široký: lekári, sestričky, remeselníci, IT špecialisti atď. Táto vláda je už pri kormidle dva roky a zatiaľ nevymyslela žiadny spôsob, ako ich ichtu udržať alebo prilákať späť.

Oveľa horšie je, že odchádzajú aj talentovaní študenti, zväčša na české vysoké školy. Často sa na Slovensko už nikdy nevrátia. Koaliční politici prišli konečne s návrhom, ako ich udržať doma. Tisícka najlepších maturantov dostane na mesiac 300 euro, ak bude študovať na slovenskej vysokej škole. A VŠ dostanú na nich ďalších 200 eur, ak s nimi budú pracovať. Takýto lacný trik môže skrsnúť iba v hlavách vysokoškolských plagiátorov sediacich vo vládnych funkciách. Pretože inak každý vie, že to nie je o peniazoch, ale o kvalite výučby. Tá sa nedá kúpiť v obchode alebo zmeniť zo dňa na deň. Každý talentovanejší maturant si dokáže spočítať, či kvalitu vymení za 300 eur.

Atraktivita krajiny sa nedá kúpiť za pár stoviek eur. Jej obraz sa vytvára postupne. Táto vláda za dva roky napriek veľkým sľubom Slovensko vpred neposunula. Teraz má jedinečnú príležitosť. Ako ju poznáme, optimizmus nie je namieste.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #pracovný trh #Igor Matovič #utečenci z Ukrajiny