Kam sa vyšplhajú ceny?

Medziročná inflácia dosiahla vo februári deväť percent. Ceny potravín vzrástli takmer o 10 %. Mliečne výrobky a pečivo túto hranicu prekročili, zelenina zdražela o pätinu a maslo a olej o štvrtinu. Kde sa rast cien zastaví? A kedy?

15.03.2022 19:30
debata (12)

To nikto nevie. Tento rok experti počítali s infláciou niečo nad 5 %. Jesenné výkyvy cien elektrickej energie a plynu mali byť iba dočasné, po zime sa mali upraviť. Na jar sa mal konečne zrovnať aj nesúlad na svetových trhoch, ktorý spôsobila pandémia. Vojna na Ukrajine všetko zmenila.

V posledných rokoch sme si zvykli na infláciu v rozmedzí 1 až 3 %. Na to, že ceny nehnuteľností rástli raketovo, sme si akosi privykli. Nad 9 % nevystúpila inflácia od roku 2003, nad desať od r. 1999. Keď si zdražovanie rozmeníme na drobné, vyzerá to oveľa horšie. Podľa Štatistického úradu rodinné výdavky na potraviny vzrástli takmer o pätinu (18 %) a výdavky na bývanie o štvrtinu. O elektrickej energii, plyne a benzíne nemusíme ani hovoriť. Palivá pre osobnú dopravu narástli o 22 %. Zatiaľ. Cena ropy na svetových trhoch prudko rastie. Onedlho by sme na pumpách mohli za liter benzínu platiť aj dve eurá. Ani to nemusí byť konečná stanica. Aspoňže na Ukrajine sú zatiaľ pre bojujúce strany ropovody a plynovody sväté a neútočí sa na ne.

Niektorí vládni politici by na to nedbali. Zastavili by prívod ropy a plynu z Ruska do Európy okamžite. Pritom na Slovensko prúdi z Ruska až 90 % plynu, ropy zase percentuálne najviac v celej EÚ. Naši kapitáni priemyslu sa chytajú za hlavu. Na rozdiel od politikov si vedia dobre spočítať, čo by nasledovalo. Výpadok by dočasne totálne ochromil chod celej ekonomiky: zastavenie výroby, pokles príjmov do štátneho rozpočtu a prepúšťanie.

Žijeme v totálnej neistote. To je voda na mlyn zdražovaniu. Preto potrebujeme čo najskôr stabilitu. Inak sa inflácia vymkne z rúk a všetci na to doplatíme.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ekonomická neistota #zdražovanie potravín #hyperinflácia #cena benzínu