Dodanie S-300 Ukrajine – Len žiadne zbytočné ohľady na Rusov!

Vojna na Ukrajine stavia pred nás neľahké úlohy. Takou je i rozhodnutie, či nášmu východnému susedovi poskytneme systém protivzdušnej ochrany S-300. Pomôcť a zachrániť státisíce životov alebo „takticky“ vyčkávať, lebo Putin? Hoci sa to javí ako ťažká dilema, vedomie, že sme mohli pomôcť a neurobili by sme to, by nám toto rozhodnutie malo uľahčiť.

17.03.2022 19:00
debata (178)

Samozrejme, tí pomýlení quislingovia nás budú strašiť. Robert Fico to už v pondelok na tlačovej konferencii urobil. Šéf Smeru považuje posielanie zbraní na Ukrajinu „za ďalšie rozoštvávanie ľudí“. Zabudol však dodať, ako sa pozerá na vraždenie nevinných ľudí… Odopierať zbrane brániacim sa Ukrajincom, v situácii, keď ruské jednotky masívne ostreľujú civilné objekty, môže len cynik. Ak by v Mariuopole, kde v uplynulých dňoch Rusi zbombardovali divadlo, v ktorom sa skrývali stovky civilistov, mali takýto systém protivzdušnej ochrany, mohli už vďaka nemu zachrániť množstvo životov.

Ak nie sme na Ukrajine ochotní vytvoriť bezletovú zónu, resp. dodať im staré migy, dodať im protiletecký komplex je to najmenej, čo v danej situácii môžeme urobiť.

Myslieť si, že práve toto temného pána Kremľa natoľko rozzúri, že okamžite začnú padať bomby na Slovensko, je naivné. V sobotu síce Rusko varovalo členské štáty NATO, že ich dodávky vojenskej techniky na Ukrajinu bude vnímať ako legitímne vojenské ciele. No Moskva nech si hovorí, čo chce, ako píše francúzsky veľvyslanec Pascal Le Deunff: „medzinárodné právo v tomto ohľade hovorí jasne: samotná dodávka zbraní štátu, ktorý je obeťou útoku, samotné štáty nezaťahuje do konfliktu“.

Pomôcť a zachrániť státisíce životov alebo „takticky“ vyčkávať, lebo Putin? Hoci sa to javí ako ťažká dilema, vedomie, že sme mohli pomôcť a neurobili by sme to, by nám toto rozhodnutie malo uľahčiť.

Už len vzhľadom na to, aký veľký postrach pre ruskú armádu predstavujú turecké drony Bayraktar, ktoré Ukrajinci použili proti ich vojenským kolónam, by sa v Ankare mali triasť a čakať vyhlásenie vojny. No nič také sa nedeje. Z pochopiteľných dôvodov – vzhľadom na sankcie a počet „nepriateľských krajín“ by potom Rusko muselo bojovať so štvrtinou celého sveta…

Báť by sme mali niečoho úplne iného. Z toho, čo sme doteraz počuli, je zrejmé, že Putin môže hocikedy zaútočiť nielen na Slovensko, ale aj na hociktorú krajinu, ktorá bola v minulosti súčasťou sovietskeho bloku. On chce naspäť svoj bezpečnostný pás, ktorý Rusko oddeľoval od Západu pred rokom 1989 a nejaká batéria S-300 na tom nemôže nič zmeniť.

Naopak, my môžeme len získať, lebo sa zbavíme starého sovietskeho systému protivzdušnej ochrany, ktorý by armáda, vzhľadom na naše členstvo v NATO, mala tak či tak vyradiť, a na druhej strane získame moderný systém Patriot v hodnote zhruba 600 miliónov dolárov, ktorý je navyše vyspelejší než S-300. Takpovediac zabijeme dve muchy jednou ranou.

Netreba sa báť a brať zbytočné ohľady. Lebo náš nepriateľ žiadne neberie! Naopak, nemorálne by bolo len tak z diaľky sa prizerať, ako Rusi masakrujú nevinných Ukrajincov.

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina #S-300 #vojna na Ukrajine #systém protivzdušnej ochrany