Kam zmizli priaznivci Kotlebu? Zvoní už strane politický umieračik?

Najnovší prieskum volebných preferencií agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV Joj potvrdil trend klesajúcich preferencií ĽS NS. Kotlebovci mieria ku dnu, podporilo by ich iba 1,8 percenta respondentov. Kam sa podeli ich voliči? Neskrývajú sa?

18.03.2022 16:00
debata (25)

Ešte na začiatku minulého roka mala Kotlebova stranu podporu takmer desiatich percent. Po odchode skupiny okolo Milana Uhríka a Milana Mazureka sa väčšina sympatizantov prehupla do ich novej strany Republika. Tá sa stále pohybuje v zvoliteľnom pásme, ale tiež sa nebezpečne blíži k hranici zvoliteľnosti piatich percent. Že uhríkovci so sebou vzali väčšinu voličov, kotlebovcov prekvapilo, ale vysvetlenie existuje. Kotlebova družina nezachytila trend modernej doby a bola málo aktívna na sociálnych sieťach. Teraz sa snaží dobehnúť utekajúci vlak. Uhrík a Mazurek boli od počiatku v tomto smere preborníci. ĽS NS uprednostňovala skôr kontaktnú kampaň s voličmi v regiónoch. To dokazoval aj ich dôraz na antivaxerské protesty v nedávnej dobe. Tie sú už minulosťou, vojna na Ukrajine všetko zatienila.

Navyše politický matador Robert Fico so sekundantom Ľubošom Blahom efektívne vysávajú všetky radikálne a extrémne hlasy. Veď mnoho voličov Kotlebu či Uhríka patrilo v minulých časoch do smeráckeho košiara.

Smeru nič iného ani nezostáva, pretože stredového a ľavicového voliča svojou rétorikou len ťažko získa. A zdá sa, že aj rurálni sociálni demokrati narazili na svoje limity. Ešte na začiatku roka začali dýchať na chrbát Hlasu Petra Pellegriniho. Ten sa však odrazil od dna a Smer zamrzol. K tomu prispela aj strata tém. Predčasné voľby, covid a vakcinácia sú nateraz minulosťou. A spochybňovaním viny Ruska na agresii na Ukrajine smeráci ani nových voličov nezískajú.

Myslieť si, že kotlebovcom už zvoní politický umieračik, by bolo veľkou chybou. Boj o národného voliča (aj sociálne zmýšľajúceho), radikálov a extrémistov sa zďaleka neskončil.

Túto situácia by mohla využiť SNS. Národniari sa postupne zviechajú, ale stále nepreskočili štyri percentá. Návrat Andreja Danka do prvej ligy nie je vôbec vylúčený. Veď sa v nej dlho držal a prudký pád tesne pred voľbami si zapríčinil sám – školáckymi chybami až trápnosťami. Tie už v smršti flagrantných prechmatov koalície a nových udalostí zapadli dávno prachom.

Myslieť si, že kotlebovcom už zvoní politický umieračik, by bolo veľkou chybou. Boj o národného voliča (aj sociálne zmýšľajúceho), radikálov a extrémistov sa zďaleka neskončil. Kotleba sa možno len na čas mnohým voličom okukal a tí poškuľujú po iných. Viacerí sa zase možno hanbia priznať farbu. Rovnako ako pred voľbami v roku 2016, keď sa kotlebovci šokujúco dostali do parlamentu. Aj teraz môžu mať veľa skrytých voličov, ktorí vyjdú zo svojej ulity práve v deň volieb.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Smer #sociálne siete #Marian Kotleba #Andrej Danko #Ľuboš Blaha #ĽS NS #Milan Mazurek #Milan Uhrík