Scestná vojna zaslepených fanúšikov

Obyčajný človek na Slovensku nemá žiadnu moc ovplyvniť vojnu na Ukrajine ani rozhodnutia Vladimira Putina. Rovnako ako nemôže ovplyvniť futbalový zápas Real Madrid - FC Barcelona. Je jedno, s akou vervou pri televízii drukuje tomu či onomu.

20.03.2022 20:00
debata (47)

Pokiaľ by zostalo iba pri mierumilovnom fanúšikovaní, bolo by to v poriadku. Lenže čoraz viac pribúda horúcich hláv, zarytejších fanúšikov jednej či druhej strany. Rýchlo kvasených horlivcov už neuspokojuje iba zvestovanie svojej nepoškvrnenej pravdy, ale sú ochotní zájsť ďalej. Pohádať sa s dlhoročnými priateľmi na život a na smrť či dokonca si skočiť priamo do vlasov. Veď ako môže mať niekto iný názor a nedokáže rozpoznať zaručenú pravdu a do neba volajúcu lož? Ten tlak je neznesiteľný. Až oslepuje a vedie k drastickým rozhodnutiam.

A to sotva doznela slovná bitka týkajúca sa obrannej zmluvy s USA, ťažké boje o vakcináciu či samotnú existenciu koronavírusu. Pri očkovaní a liečení covidu nám z večera do rána vyrástla celá plejáda zaručených expertov. Stačilo si prečítať niekoľko článkov a z laikov sa stali obratom „profesori“ biológie, virológie či epidemiológie, ktorí nemali zábrany poučovať aj skutočných profesorov. To, že mnohým chýbali základné znalosti biológie, je druhá vec. O to je viera silnejšia.

Teraz sa nám zase vyrojili experti na geopolitiku, dejiny, tajné služby, Rusko či zbraňové systémy. A opäť, čím menej toho človek vie, tým vášnivejším zástancom „pravdy“ je.

Slovensko sa za posledných tridsať rokov už viackrát rozdelilo na dva znepriatelené tábory. Teraz aj „zásluhou“ sociálnych sietí sa fanúšikovské vojny stávajú čoraz zaslepenejšie a nebezpečnejšie. A to nás čakajú ďalšie deliace línie, lebo doba je turbulentná.

Preto ak chce každý horlivý zvestovateľ pravdy iba dobro tým druhým, tak by sa v prvom rade mal pokúsiť pochopiť argumenty oponenta. Inak sa to dobro premení v zlo.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #Rusko #vojna na Ukrajine #fanatici #argumentácia #pluralita názorov #Covid-19 #vakcinácia