Boj o slušnosť. Poslancovi Blahovi sa rozbil džbán

Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. To sa stalo aj smeráckemu poslancovi Ľubošovi Blahovi. Súd mu zakázal naďalej šíriť na sociálnych sieťach klamstvá až hulvátstva o prezidentke Zuzane Čaputovej. Dokonca tie minulé musí vymazať.

24.03.2022 20:00
debata (47)

Nejde iba o absurdné obvinenia z vlastizrady. Blaha voči (nielen) nej používa slovník štvrtej cenovej skupiny, osobné invektívy a urážky, hraničiace s vulgarizmami, apelujúce na najnižšie ľudské pudy. Vždy (neskromne) zaštítené vzdelanosťou autora.

Často zbytočne. Tvrdá kritika a legitímny opozičný názor sa dajú napísať slušnejšie bez toho, aby stratili na razancii a aj pravdivosti. Lenže pri čítaní Blahových statusov na sociálnej sieti musí čitateľ pochybovať, či mu ide o protinázor, alebo len o účelovú degradáciu (nielen) hlavy štátu a cielené zbieranie lacných politických bodov.

Presnejšie hlasov, o ktoré sa bije zarytý ľavičiar s pravicovými radikálmi – kotlebovcami, Uhríkom, Mazurekom alebo SNS. Pritom zabúda, že – na rozdiel od nich – ľavica vždy dbala na osvetu a pozdvihnutie slušnosti. Pravý opak toho, čo šíri podľa vlastných rečí hádam najviac kovaný ľavičiar na Slovensku.

Pritom od neomarxisticky orientovaného intelektuála sa očakával úplne iný záber. Hoci od počiatku tvrdo kritizoval ekonomickú nespravodlivosť a oligarchiu, často mal v tomto smere klapky na očiach pri vlastnej strane. Blaha sa nehanbí za sympatie k Che Guevarovi či Fidelovi Castrovi, ktorí mali ďaleko k európskej sociálnej demokracii.

A kritiku Ruska a Číny, ich krutej sociálnej politiky a kolonializmu, by sme u neho museli hľadať s lupou. Na rozdiel od Západu. Kto je vlastne „vlastizradca“? Sympatizant Západu či Ruska a Číny?

Šermovanie pojmami, urážanie, vulgárnosti majú svoje medze. Blaha by sa mal konečne spamätať. Kultivovaný a rešpektovaný ľavičiar sa správa inak.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #klamanie #Ľuboš Blaha #vlastizrada #lži #osočovanie #Zuzana Čaputová #európska ľavica