Ide o našu bezpečnosť

Ruská agresia na Ukrajine trvá už mesiac. Je úplne prirodzené, že nik nechce riskovať, aby sa vojna rozšírila ďalej smerom na Západ. Lídri NATO sa preto dohodli na posilnení východného krídla aliancie. Chcú tak chrániť krajiny, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti konfliktu. Vojaci NATO prídu aj k nám. Krok, ktorý by sme mali privítať, paradoxne, nevnímajú, všetci s pochopením. Čo by za takúto správu dali bojujúci Ukrajinci!

24.03.2022 19:00
debata (21)

Hoci je úplne jasné, kto je agresor a kto obeť, ako ukázal februárový prieskum agentúry AKO, skutočne jasno má v tom iba 62 percent Slovákov a zhruba štvrtina (!) pripisuje zodpovednosť za vojnu na Ukrajine Spojeným štátom.

Možno po tých všetkých zverstvách, ktoré spáchali ruskí vojaci na nevinných ukrajinských civilistoch, sa ľudom otvorili oči, no je zrejmé, že proces „učenia sa“ potrvá na Slovensku ešte hodnú chvíľu.

Vojaci NATO prídu aj k nám. Krok, ktorý by sme mali privítať, vnímajú, paradoxne, nie všetci s pochopením. Čo by za takúto správu dali bojujúci Ukrajinci!

Dnes by možno prieskum dopadol inak, no len ťažko sa dá predpokladať, že odpovede by boli také jednoznačné ako napríklad v susednom Česku. Tam na otázku agentúry STEM/MARK: Súhlasíte s inváziou Ruska na Ukrajinu? až 94 percent opýtaných povedalo nie (86 % rozhodne nie). Zaujímavé je aj to, že ľudia za riekou Moravou sa boja menej ako na začiatku vojny a jednoznačne veria vo víťazstvo Ukrajincov.

V podstate ani my sa nemáme čoho báť, pretože máme to šťastie, že sme členmi Severoatlantickej aliancie, a tak môžeme počítať s prítomnosťou predsunutej bojovej skupiny NATO, ktorá bude vyzbrojená raketovými systémami Patriot.

Poslanci českého parlamentu vo štvrtok schválili návrh na vyslanie českých vojakov na Slovensko, ktorí budú veliť jednotke NATO. Až 650 českých vojakov sa začlení do dvojtisícovej mnohonárodnej jednotky, ktorú budú tvoriť vojaci z Nemecka, Holandska, zo Slovinska a z USA.

Komu skutočne záleží na bezpečnosti Slovenska, tomu nemôže prítomnosť vojsk NATO na našom území prekážať. A je jedno, či ide o Čechov, Američanov alebo Nemcov. Jednoducho sme súčasťou obranného spoločenstva, ktoré má 30 členov a všetci sú si rovní.

Ak chce niekto robiť paralely s inváziou v roku 1968, tak jednoducho zavádza. Na rozdiel od sovietskych vojsk tieto jednotky prichádzajú na naše pozvanie. Sme si vedomí, že v prípade napadnutia by sme sa sami neubránili, a preto potrebujeme pomoc.

Ocitli sme sa vo výnimočnej situácii, pretože ruská invázia je najväčšou hrozbou pre bezpečnosť, akú Európania nezažili po celé generácie. Preto aj reakcia je výnimočná.

Keďže úlohou spojeneckých síl je predovšetkým pôsobiť odstrašujúco voči potenciálnemu nepriateľovi, prítomnosť jednotiek NATO bude mať význam nielen bezpečnostný, ale aj psychologický.

No môže mať aj „vedľajší účinok“, a to veľmi pozitívny. Keď sa raz vojna na Ukrajine skončí a tí, ktorí vnímali prítomnosť cudzích vojakov u nás s nevôľou, pochopia, že sa nič nedeje, tak sa čiastočne zmení aj ich pohľad na naše členstvo v NATO. Napokon, v Nemecku sú americké vojská rozmiestnené od druhej svetovej vojny a nič sa nedeje.

Nuž, niet nad osobnú skúsenosť!

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #NATO #vojna na Ukrajine