Ide to s nami dole vodou

Eurostat minulý týždeň zverejnil údaje, podľa ktorých slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa klesol na 68 % priemeru únie. Hoci ekonómovia vyjadrujú pochybnosti nad metodiku európskych štatistov, dôležitý je trend. A ten je jasný. Kým pred 15-20 rokmi nám spomedzi nových členských krajín EÚ patrila štvrtá priečka a pred nami boli iba Cyprus, Slovinsko a Česko, my sme sa začali postupne prepadať, zatiaľ čo ostatní ďalej rástli.

28.03.2022 20:00
debata (35)

Človek nepotrebuje ani štatistiky, aby videl, že táto krajina upadá. Stačí cestovať vlakom na varšavskú hlavnú stanicu a porovnať ju s tou našou. Alebo zájsť do Maďarska. Pri pohľade na tamojšie športové haly a štadióny, ktoré sú bežné aj v menších mestách, len bledne závisťou, aké podmienky tam pre športovcov dokázali vytvoriť. Nehovoriac o Česku, ktorému sme ešte pred 10 rokmi dýchali na chrbát, no dnes je už niekde úplne inde…

Čo sme vybudovali za 30 rokov my? Ani len tú diaľnicu do Košíc sme nedokázali dostavať! O nových štátnych nemocniciach môžeme len snívať. Jediné, na čo sme sa zmohli, bola demolácia rozostavaných Rázsoch…

Niežeby u našich susedov nemali problémy s korupciou. No zjavne to robia tak, že majú aj nejaké výsledky. Niečo sa vybuduje, aby to ľuďom pred voľbami mohli pripomenúť.

Slovensko v porovnaní s nimi vyzerá ako chudobný príbuzný. Totálne rozkradnutá krajina, kde sa na štátnych zákazkách nabalilo len pár vyvolených, a tí boli takí nenažratí, že ľudom nenechali ani tie odrobinky.

Už o pár týždňov by na Slovensko mali doraziť prvé milióny z európskeho plánu obnovy. To je naša posledná šanca, aby sme sa zmobilizovali a posunuli túto krajinu do 21. storočia. Slovenským politikom by preto mala začať blikať červená kontrolka: ak toto prešustrujeme, je s nami amen!

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Slovensko #HDP #plán obnovy