Prázdne nemecké regály

Prázdne regály v supermarketoch sú obľúbeným motívom fotografov. Plné regály sa nefotografujú, pretože ich považujeme za samozrejmosť. Pri nesamozrejme prázdnom regáli je potom dôležité, kde sa nachádza. Raz sa ho podarí vyfotografovať v Taliansku, inokedy v Amerike a momentálne prichádzajú fotografie prázdnych regálov z Nemecka.

31.03.2022 16:00
debata (18)

Prázdny regál dnes nie je predzvesťou hladomoru a nie je ani predzvesťou nedostatku. Objektívne nehrozí nedostupnosť potravín, hrozí ich drahota. Prázdny regál je primárne indikátorom nálady v spoločnosti. Vypovedá o obave z neistej budúcnosti, o strachu z vojny, o nedôvere v schopnosť vlády zvládnuť krízu, ktorá sa črtá na obzore. Preto sú politici, presnejšie tí, ktorí sú pri moci, na fotografie prázdnych regálov alergickí.

Publikovanie prázdneho regála považujú mocní za strašenie občanov, za šírenie paniky a teraz i za zločinnú dezinformáciu, pretože v susedstve prázdnych regálov sa predsa stále nachádzajú i regály plné, ktorých je väčšina. Novinár, ktorý sa osmelí publikovať prázdny regál v supermarkete, sa bráni, že predsa iba zaznamenal skutočnosť, zdokumentoval pravdu. Experti na zločinné dezinformácie ale neriešia, či bol regál objektívne prázdny, alebo plný. Hodnotia politický dosah informácie na obyvateľstvo, a ak ide o dosah negatívny, predpokladajú zlý úmysel toho, kto potenciálne škodlivú informáciu šíril.

Oveľa závažnejšou informáciou ako sú dočasne prázdne nemecké regály s chýbajúcim slnečnicovým olejom, je informácia, že sa Nemci pripravujú na prázdne plynové potrubie. Keďže sa prázdne potrubie nedá nafotografovať, lebo vyzerá rovnako ako potrubie plné, odpadá možnosť zločinnej dezinformácie. Zo správy bez alarmujúcej fotografie akosi nejde strach a pri plyne navyše nehrozí, že by si ho občania kvôli panike vyvolanej dezinformátormi hromadili do zásoby na horšie časy.

Hrozbu prázdneho plynového potrubia kvôli ruskej hrozbe, že nepriateľom sa bude plyn predávať iba za ruble, predstavitelia G7 politicky vyriešili ráznym vyhlásením, že o rubľoch v zmluvách nie je reč, takže firmám, ktoré s plynom obchodujú, odporučia, aby na platby v rubľoch nepristali. Vtip je v tom, že politik nenakupuje ani nepredáva, nedistribuuje, nespotrebováva, pretože ani nič nevyrába. V kompetencii politika je iba deklarovať postoje.

Nemci dostanú z Ruska iba plyn, za ktorý zaplatia, toľko, koľko si kúpia, a za peniaze, ktoré budú akceptovať Rusi, s ktorými je Západ v totálnej ekonomickej vojne. Skôr sa naplní potrubie, než by sa naplnili obavy, že sa potrubie nenaplní, pretože kým sa Nemecko preorientuje z lacnejšieho ruského plynu na drahý americký, z núdze bude so škrípaním zubov ešte nejaký čas kupovať ten ruský.

Vráťme sa ale k prázdnym regálom, ktoré na rozdiel od prázdnych plynovodov spôsobujú mocným nespavosť. Z paniky, ktorá škodí politikom, profitujú obchodníci, ktorí na zvýšený dopyt reagujú zdražovaním. Inflácia ale nemá iba politické príčiny. Má i politické dôsledky. Preto tá averzia na fotografie prázdnych nemeckých regálov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #zdražovanie potravín