Zaplatíme Matovičovu sekeru?

Akoby sme toho nemali dosť. Pandémia, ekonomická kríza, zdražovanie a vojna na Ukrajine. Našej vláde to nestačí a rozhodla sa, že nám život ešte viac znepríjemní. Od 1. apríla si poistenci štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) zaplatia u ambulantných lekárov zo svojho. Zadarmo ich ošetria iba v akútnych prípadoch.

30.03.2022 19:00
debata (51)

U všeobecných lekárov sa hrozba zažehnala v poslednej chvíli. Ako to dopadne s nemocnicami združenými v Asociácii nemocníc Slovenska, nebolo ešte v stredu jasné. V pondelok sa asociácia, združujúca vyše 51 % všetkých nemocníc, s VšZP nedohodla. Hrozí, že od štvrtka si štátni poistenci budú platiť z vlastného vrecka za ošetrenie i liečbu (okrem akútnych prípadov) aj v nemocniciach.

Nehádžme vinu na vedenie VšZP. Ide o štátnu firmu závislú od verejného rozpočtu. Balík peňazí, ktorým disponuje, jej schvaľuje vláda. Koľko jej ministerstvo financií, presnejšie povedané minister financií Igor Matovič, vyčlení, toľko má. Otázka znie, či Matovič nemá peniaze, alebo nechce dať. Nie poisťovni, ale lekárom a zdravotníkom na mzdy, nemocniciam na energie a investície do zariadenia a moderných prístrojov, a najmä nám všetkým na liečenie, na naše zdravie.

Minister financií Matovič a vlastne všetci koaliční politici majú teraz šancu predviesť v praxi hmotnú zodpovednosť politikov, ktorou sa pred voľbami oháňali.

Rozumieme, že sa ťažko hľadajú peniaze, veď rast cien energií je nevídaný. Lenže inflácia spôsobuje aj zvýšený príjem z daní, takže štát má na účte viac. A za vyššie ceny elektrickej energie, plynu či benzínu si musí zaplatiť každý. Aj nemocnice a lekári. Nemocniciam štát už vyčlenil na oddlženie 575 miliónov eur. Ak nepridá, znovu sa zadlžia. Je to začarovaný kruh.

Pred vyše týždňom Matovič prisľúbil verejnému zdravotníctvu 365 miliónov eur navyše. Na každý deň jeden milión. To znie pekne, veď o to aj marketingovému mágovi Matovičovi išlo. Ale vôbec to nestačí. Tých 100 miliónov navyše za štátnych poistencov či 140 miliónov z vyššieho výberu poistného je vlastne pri inflácii samozrejmosťou. Rovnako 120 miliónov na zvýšenie základného imania štátnej VšZP s možnosťou pridať ďalších 40 miliónov eur.

Lenže stále chýba 350 miliónov eur. Inak zdravotníctvo, zvlášť nemocnice, nebude fungovať tak, ako má. Vládu na to už dlhšie upozorňujú samotné nemocnice, lekári, zdravotníci i experti.

Koalícia dobre vie, že klasická výhovorka na bývalé vlády Smeru a prázdnu špajzu už nezaberie. Teraz si za to môže iba ona sama. Kde sú milióny, ktoré Matovič vyhodil na plošné testovanie? Nijaký iný štát na svete takto zbytočne peniaze do luftu nevyhodil. Niekoľkokolové testovanie nemalo žiadny vplyv na šírenie covidu. Kto sa svojvoľne rozhodol objednať, nakúpiť a doviezť ruskú vakcínu Sputnik V? Na nič nám neboli, pretože neboli schválené Európskou liekovou agentúrou. Čistá Matovičova avantúra! A tým sa Matovič a jeho družina nepoučili. Zbytočne vyhodili peniaze na očkovaciu lotériu, ktorá, samozrejme, takisto k zvýšenému očkovaniu neviedla.

Tam sa vytratili milióny, ktoré teraz chýbajú v zdravotníctve. Minister financií Matovič a vlastne všetci koaliční politici majú šancu predviesť v praxi hmotnú zodpovednosť politikov, ktorou sa pred voľbami oháňali. Hádam nebudeme ich sekeru platiť my u lekára.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #VšZP #ministerstvo financií #Igor Matovič