Keď Putin uzavrie kohútiky s plynom

Zatiaľ čo sa naši politici predbiehajú vo vyhláseniach, že Slovensko by sa malo čím skôr odpojiť od dodávok ruského plynu, Putin tým, že požaduje platby v rubľoch, ich možno predbehne – uzavrie kohútiky s plynom skôr, ako sa nám podarí zabezpečiť iné zdroje. To, čo vyzerá ako prvoaprílový žart, by pre Slovensko, totálne závislé od energií z Ruska, malo nedozerné následky.

31.03.2022 19:00
debata (224)

Tí, čo hovoria, že tak ďaleko by Putin nikdy nezašiel, lebo by si sám strelil do nohy, stále nepochopili, že jeho konanie nemá nič spoločné s racionálnym uvažovaním. Tak ako si pred mesiacom nikto nevedel predstaviť, že by Rusko mohlo masívne zaútočiť na Ukrajinu, nedokážu pochopiť, že v tejto fáze hrá vládca Kremľa totálny vabank.

Putin už prekročil niekoľko červených čiar. Jeho armáda útočí na civilné objekty – ostreľuje nemocnice, bombardovala divadlo, v ktorom sa skrývali bezbranní ľudia – čím pácha zločiny proti ľudskosti. Prečo by nemohol prekročiť aj ďalšiu?

Hoci Rusko vyváža vyše 70 percent zemného plynu do Európy a výpadok týchto príjmov by mal fatálne dôsledky na jeho ekonomiku, jemu zjavne nezáleží na tom, že budú trpieť občania Ruska, on chce predovšetkým vydierať Európanov. Napokon, on to už robí od minulého leta, keď do Európy začal znižovať dodávky plynu, a tým sa umelo začali zvyšovať jeho ceny, lebo ho bolo nedostatok.

Minimálne od roku 2009, keď nám Putin prvýkrát odstavil plyn, bolo jasné, že sa na Rusko nemôžeme spoliehať. Slovenskí politici tak mali dostatok času, aby hľadali alternatívy a zvýšili produkciu z obnoviteľných zdrojov energie. Túto šancu však trestuhodne premrhali.

Musí si byť vedomý, že vojnou nesmierne poškodil krajinu. Z Rusov urobil v očiach celého sveta vydedencov a tento obraz sa s nimi ponesie ešte dlho po vojne, keď on tu už nebude. Lenže v tomto okamihu už nemôže konať inak, musí pokračovať v nastúpenom trende, najmä keď sa jeho vojskám vôbec nedarí. No a plyn je momentálne najúčinnejšia zbraň na presadzovanie jeho geopolitických záujmov, ktorú má k dispozícii.

Hoci Rusko nemá právo jednostranne meniť zmluvy a žiadať platby v rubľoch, vieme, aký je jeho postoj k dohodám… Ak „nepriateľské krajiny“ nebudú za plyn platiť v rubľoch, tak ich jednoducho odstrihne. Niektoré členské štáty EÚ ako napr. Holandsko či Francúzsko, ktoré od Ruska odoberajú len zlomok z celkového objemu plynu, to nemusí až tak „bolieť“, lebo tento výpadok dokážu nahradiť, no pre Slovensko a ďalšie krajiny východného krídla únie to bude obrovský problém.

Reči o okamžitom odpojení sa ľahko hovoria, no vybudovať v európskych prístavoch terminály na LNG a zaobstarať dostatočný počet lodí na prepravu plynu v priebehu niekoľkých mesiacov je nesplniteľná úloha.

Minimálne od roku 2009, keď nám Putin prvýkrát odstavil plyn, bolo jasné, že sa na Rusko nemôžeme spoliehať. Slovenskí politici tak mali dostatok času, aby hľadali alternatívy a zvýšili produkciu z obnoviteľných zdrojov energie. Túto šancu však trestuhodne premrhali.

Teraz sme vystavení na milosť a nemilosť diktátorovi, ktorý sa s nami môže zahrávať ako mačka s myšou. O nejakej energetickej bezpečnosti nemôže byť ani reči.

© Autorské práva vyhradené

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine