Buča nie je koniec

Starosta mesta Buča Anatolij Fedoruk uviedol, že ruskí vojaci zabili okolo tristo ľudí, napospol civilistov, ktorých museli narýchlo pochovať do masového hrobu. Výjavy z ulíc hovoria presvedčivou rečou: mŕtvi ľudia so zviazanými rukami, zastrelení do tyla, zohavené telá v pivniciach domov.

03.04.2022 20:00

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba hovorí o plánovanom masakre civilného obyvateľstva a požaduje ďalšie „zničujúce“ sankcie zo strany štátov G7 voči Rusku, ktoré majú pomôcť Rusov vyhnať. Médiá pripomínajú masaker v Srebrenici pred 27 rokmi. Pod vedením Ratka Mladića plánované vraždenie tisícov Bosniakov naplnilo charakteristiky genocídy.

V reakcii na vojnové zločiny v Buči sa podobne vyjadrujú aj európski politici. Podľa nemeckého vicekancelára Roberta Habecka by malo byť odvetou ďalšie pritvrdenie sankcií a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a ďalší hovoria o tom, že útoky sa musia vyšetrovať ako vojnové zločiny. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko požaduje od Nemecka okamžité zastavenie dodávok ruského plynu. Vo Washingtone Joe Biden nedávno navrhol dosiaľ najväčší rozpočet na „obranu“ USA v histórii, viac ako 813 miliárd dolárov. Nemecko a ďalšie európske krajiny sa verejne zaväzujú nakupovať a predávať viac zbraní.

Tu a tam sa objaví aj správa o potenciálnom mierovom rokovaní, ale rýchlo ju prekryjú vyhlásenia o nových „zničujúcich sankciách“ a potenciálnych vojenských tribunáloch. Niečo, o čom je jasné, že v dlhodobom horizonte možno prinesie isté zadosťučinenie spravodlivosti, no dovtedy sa odohrajú desiatky ďalších „Bučí“ a na desiatky ďalších sa zabudne. A nielen to: tok západných zbraní a málo účinných sankcií a ruská podpora separatistov na východe vopred zaisťujú dynamiku nových bojov a krviprelievanie na dlhé roky. Dôsledky, samozrejme, ďaleko prekročia regionálne hranice.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #Buča