Plynová hystéria (Sulík je v tom nevinne)

Vyjadrenie Richarda Sulíka, že ak to bude nevyhnutné, tak za plyn zaplatíme rubľami, vzbudilo veľké pobúrenie. Minister hospodárstva pritom iba realisticky zhodnotil situáciu. Preto nie je žiadny Putinov „užitočný idiot“ či „lokaj“.

04.04.2022 20:00
debata (33)

Keď sa na jeseň začne vykurovacia sezóna a ľudia budú mrznúť v studených bytoch a bez teplej vody, bude im úplne jedno, či sme za plyn z Ruska zaplatili rubľami, alebo trebárs mongolským tugrikmi. Búchanie sa do pŕs a silné slová sú jedna vec, no možný kolaps celého slovenského hospodárstva niečo iné. Pretože je jasné, že nedostatok plynu by sa najviac dotkol práve priemyslu.

Prestaňme sa už konečne klamať: Je to Putin, kto má v rukách rozhodnutie, či zatvorí kohútik s plynom, alebo ho nechá otvorený.

Samozrejme, EÚ musí byť jednotná a od ruskej strany vyžadovať dodržiavanie dohôd. Zároveň však musí byť pripravená na plán B či C. Cesta z krízy nevedie cez vzájomné obviňovanie sa a popieranie reality. Ak chceme tento problém vyriešiť, mali by sme si najprv priznať, že sme sa v kríze ocitli, a nie si maľovať vzdušné zámky.

Namiesto silných slov by mali politici predstúpiť pred verejnosť a povedať: „Dlhé roky sme kašlali na energetickú bezpečnosť Slovenska, a teraz sa nám to vypomstilo.“ A následne by mali predstaviť plán na najbližšie roky. Lebo o šesť mesiacov, keď bude treba naplniť zásobníky s plynom, sa nedajú očakávať žiadne zázraky.

Treba urobiť všetko preto, aby sme boli energeticky čo najviac sebestační. Už včera bolo neskoro. Režim v Moskve je obludný, no o nič lepší nie je ani ten v Rijáde. No a bridlicový plyn, ktorý sa ťaží metódou frakovania, tiež nie je veľmi ekologický. Ponúkajú sa nám len zlé a ešte horšie riešenia, navyše sme značne limitovaní dopravnými kapacitami na prepravu plynu.

Práve táto kríza nás na druhej strane môže naštartovať a konečne začneme v oveľa väčšej miere využívať energeticky obnoviteľné zdroje.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Richard Sulík #vojna na Ukrajine