Polovičatý verdikt v Kotlebovej kauze

Predseda ĽS NS Marian Kotleba nakoniec do väzenia nepôjde. Najvyšší súd ho síce uznal vinným zo sympatie k extrémizmu, ale dal mu iba šesťmesačnú podmienku s jedenapolročným odkladom. O poslanecký mandát však Kotleba príde okamžite.

05.04.2022 20:00
debata

Pôvodne mu Špecializovaný trestný súd vymeral až štyri roky a štyri mesiace natvrdo. Preto sa podmienečné odsúdenie javí ako veľmi mierne. Rozdiel je v tom, že prvý verdikt bol za podporu a propagáciu extrémizmu. Ten Najvyšší súd zrušil a odsúdil Kotlebu iba za sympatiu.

Či sa rozhodol správne, ukáže čas. Súd aj tak vysiela jasný signál. V deň výročia vzniku klérofašistického slovenského štátu 14. marca 2017 bývalý banskobystrický župan neodovzdal šeky v hodnote 1¤488 eur trom rodinám z dobročinnosti a nešlo ani o žiadnu náhodu, ako sa snažil nahovoriť súdu Kotleba. Číslica 14 totiž zjavne odkazuje na 14-slovný manifest rasistického teroristu Davida Lanea a 88 na pozdrav Heil Hitler (H ako ôsme písmeno v abecede). Pri propagácii tejto fašistickej šifry sledoval ľahko rozpoznateľný cieľ. Svojim obdivovateľom chcel ukázať, čo všetko si môže dovoliť.

Na druhej strane sa extrémisti z mierneho trestu nemôžu radovať. Kotlebovo uväznenie by viedlo k oslabeniu jeho strany ĽS NS na úkor konkurenčnej strany Republiky založenej bývalými kotlebovcami na čele s Milanom Uhríkom a Milanom Mazurekom. Ten ešte ako člen ĽS NS prišiel za rasistické výroky v jednom rádiu tiež o poslanecký mandát. Takto obe strany musia stále bojovať o spoločného voliča, ani jedna nemá istú parlamentnú budúcnosť. Poslaním Kotlebu na štyri roky za mreže by sa situácia pravdepodobne vyriešila. V neprospech celej spoločnosti.

Kotleba nebude ani mimo parlamentu zaháľať. Na strate poslaneckého kresla sa bude snažiť politicky zarobiť. Akýkoľvek mylný krok však môže aktivovať „podmienku“. „Sekanie“ dobroty nebude pre neho vôbec ľahké. Najmä ak sa pozrieme, čo vyvádzal počas pandemického núdzového stavu. Nie je preto vylúčené, že nakoniec nezostane iba pri podmienke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #extrémizmus #Marian Kotleba #fašistické symboly #Milan Mazurek