Koalícia verzus opozícia: Po kom štekne pes

Podľa ministra hospodárstva a predsedu strany SaS Richarda Sulíka je súčasná vládna koalícia plne funkčná a schopná diskusie. Jej vnútornú rozhádanosť vojna na Ukrajine ukončila a podobne ako Európsku úniu ju vraj stmelila.

10.04.2022 20:00
debata (9)

Sulík to povedal na sobotnom sneme svojej strany, a to aj napriek tomu, že sa pre svoju ochotu akceptovať platbu rubľami nedávno takmer stal páriom. Prvok stmeľovania vyzdvihol aj v pôsobení premiéra Eduarda Hegera, ktorý podľa neho nehľadá konfrontáciu a nepolarizuje. Osobnú satisfakciu Sulíkovi zrejme prinieslo aj verejné vyhlásenie Márie Kolíkovej, že sa chce stať súčasťou SaS.

Sulíkov stranícky a koaličný optimizmus trochu, ale ozaj len trochu narúša skutočnosť, že v celkových preferenciách jeho strana na podpore klesla a koalícia by podľa dnešných prieskumov obsadila v parlamente len 48 kresiel. Naopak, to, čím vojna nijako nepohla, sú vysoké preferencie opozičných enfants terribles Smer a Hlas. V prieskume agentúry Focus má aktuálne Pellegriniho strana 19 percent a Smer okolo 15, kým tretia SaS okolo desať percent a OĽaNO sedem.

A vysokými preferenciami nepohlo ani to, že opozičných predstaviteľov označil predseda vlády po návrate z Kyjeva agentmi platenými iným štátom, ktorí by mali odísť do Ruska, minister obrany Jaroslav Naď vyhlásil, že po nich „ani pes neštekne“ a minister financií Igor Matovič použil slovník, ktorý je v tlači dokonalo nereprodukovateľný.

Problém však spočíva asi v tom, že po opozícii dnes „pes štekne“. Ak Sulík hovorí o tom, že vojna koalíciu stmelila, tak očividne len v tom, že jej dala do rúk zbraň, ktorou sa dá vynikajúco šermovať: akákoľvek vládna disfunkcia, nekompetentnosť a nečinnosť za dva roky vládnutia (v neľahkom období, iste) sa dá (chatrne) zmiesť zo stola argumentmi o „ruskej propagande“. Rozhodne pôsobivé slová, ale o funkčnosti vlády nehovoria nič.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #snem SaS