Rodičovský bonus: Ideológia vs ratio

Keď sa ideológia dostane do sporu so zdravým rozumom, dopadne to tak ako s rodičovským bonusom. Minister Krajniak, v duchu svojich konzervatívnych predstáv, si zaumienil, že odmení ľudí za to, že majú viac detí. Posledný križiak vo svojom svätom zápale však vymyslel niečo, čo v podstate nechce nik, dokonca ani jeho koaliční partneri.

11.04.2022 20:00
debata (6)

A tak sa hľadá kompromis – výška rodičovského bonusu postupne klesá a klesá, a je dosť možné, že ho napokon odložia ad acta. Proti tomuto nápadu sú takmer všetci sprava i zľava – odborári, experti na dôchodkový systém i minister financií.

Hlavný problém spočíva v tom, že tento špás je veľmi drahý – štátnu pokladnicu by vyšiel na viac ako pol miliardy (ergo po novom zhruba 253 miliónov eur) a nik nevie, kde na to vziať. Podľa všetkého ani samotný Krajniak. No dokiaľ sa nevyrieši táto kardinálna otázka, diskusia o rodičovským bonuse sa asi nikam nepohne.

Navyše, prvý pilier je solidárny a rodičovský bonus tento princíp porušuje, lebo doň prináša prvok zásluhovosti. Vznikom druhého a tretieho piliera ľudia dostali možnosť na dôchodok si individuálne sporiť a je len na nich, koľko si budú takto odkladať. A ten, kto chce svojim rodičom pomôcť, môže im prispieť z vlastného vrecka a nemusí sa do toho montovať štát.

Okrem toho rodičovský bonus diskriminuje – bezdetných a tých, ktorých deti nepracujú na Slovensku. A tak sa môže poľahky stať, že sa vlastne minie jeho účinok na cieľovú skupinu, pre ktorú bol zamýšľaný – konzervatívneho vidieckeho rodiča, ktorý vychoval aj viac detí, no tie pre nedostatok pracovných príležitostí odchádzajú hľadať šťastie do sveta.

Snaha ministra vykompenzovať matkám roky strávené na rodičovskej dovolenke je legitímna, pretože práve ony majú následne nižšie dôchodky. Mal by na to ísť ale inak. Tadiaľto asi cesta nevedie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak #rodičovský bonus