Pravda nie je uprostred. Prečo politici Smeru pchajú hlavy do piesku?

Vojna na Ukrajine trvá už takmer dva mesiace. To je dostatočne dlhý čas na to, aby sa každý mohol zorientovať, kto je páchateľ a kto obeť. Napriek tomu sa u nás nájdu politici, ktorí stále zahmlievajú. Majstri v tejto disciplíne sú najmä v radoch Smeru.

12.04.2022 19:00
debata (81)

Dôkazov, že na predmestiach Kyjeva sa ruskí vojaci dopúšťali zverstiev na civilnom obyvateľstve, sme mohli vidieť viac než dosť. Premiér Eduard Heger spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou sa o nich mohli presvedčiť na vlastné oči.

Napriek tomu poslanec Marián Kéry zo Smeru neváhal vyhlásiť, že on nevie, kto pácha vojnové zločiny na Ukrajine. Čo potrebuje viac? Aké dôkazy? Už len samotná predstava, že si to Ukrajinci všetko zinscenovali sami, je natoľko absurdná, že tomu určite neverí ani on. Týmto sa zároveň dostáva na tenký ľad konšpirácií. Podobne ako popierači holokaustu, ktorí vyhlasujú, že nebol žiadny holokaust a neboli žiadne plynové komory, aj on sa snaží veci relativizovať.

Lenže tak ako „historik“ David Irving – azda najznámejší popierač holokaustu – kedysi prehral súdny spor s historičku Deborou Lipstadtovou a stal sa v mnohých krajinách personou non grata, aj Kéry a jeho spolustraníci si „zarábajú“ na veľkú blamáž. Pretože tu nejde o nejaké preťahovanie sa o fazuľky, ale o páchanie vojnových zločinov.

V Buči neďaleko Kyjeva doposiaľ objavili telá viac ako 400 zavraždených ľudí a skaza v Boroďanke, kde stále odpratávajú sutiny zhorených zvyškov budov, bude možno ešte horšia.

Navyše šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba uviedol, že „hrôzy, ktoré sme videli v Buči, sú len špičkou ľadovca všetkých zločinov, ktoré spáchala ruská armáda,“ s tým, že situácia v Mariupole je bohužiaľ ešte horšia.

Prečo potom Kéry, Fico a spol. vyhlasujú to, čo vyhlasujú? Za ich vyjadreniami sa skrýva obyčajný kalkul – vedia, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorí sympatizujú s Ruskom a títo ľudia sú zároveň ich potenciálni voliči.

Ak Robert Fico vyhlasuje, že Smer je protifašistická strana, tak by nemal mať problém odsúdiť fašistické zločiny, ktoré Putinov režim momentálne pácha na Ukrajine.

Preto tie výzvy na mier, preto nechutný stranícky míting na pietnom mieste. V tomto sa Fico až neuveriteľne podobá na Putina, ktorý sa snaží využiť druhú svetovú vojnu vo svoj prospech.

Ak Robert Fico vyhlasuje, že Smer je protifašistická strana, tak by nemal mať problém odsúdiť fašistické zločiny, ktoré Putinov režim momentálne pácha na Ukrajine.

V tomto prípade (tak ako v mnohých iných) pravda nie je kdesi uprostred. Tu sú hranice jasne dané: na jednej strane stoja obete a na druhej páchatelia. Tak ako nie je možné hľadať pravdu niekde uprostred v diskusii medzi nacistom a človekom s Dávidovou hviezdou na hrudi, ktorý bol poslaný do lágru, nemožno sa snažiť bagatelizovať Putinove zločiny na Ukrajine. A každý, kto sa o to snaží, je spolupáchateľ a mal by byť braný na zodpovednosť…

Ešte raz: Rusko napadlo Ukrajinu, nie naopak.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #vojna na Ukrajine #Marián Kéry