Bez peňazí to nepôjde. Budú mať mestá a obce prázdnu kasu?

Vláda navyšuje kapacitu jaslí o desať percent. Dobrý krok, veď nie všetky deti sa dostanú do jaslí. Rovnako tak do materských škôl. Lenže škôlkam sa zatiaľ kapacity nenavýšili.

19.04.2022 20:00
debata (5)

Minister sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vraví, že sa tak čoskoro stane. Jasliam desať percent stačí (kvôli ukrajinským deťom sa kapacity navýšili už na začiatku apríla) – zhruba toľko (300) je aj čakajúcich detí. U škôlok je to inak. Tam čaká na umiestnenie až 10-tisíc detí. Podľa Krajniaka sa kapacity navýšia až na 19-tisíc detí. To sa kvituje. Lenže budú zohľadnené aj regionálne špecifiká?

Napríklad v Bratislave je dopyt oveľa vyšší ako ponuka. Nehovoriac o tom, že do hlavného mesta sa uchýlilo najviac matiek s deťmi z Ukrajiny. Petržalka, ktorá je najväčšou samosprávou na Slovensku, nemá pritom žiadne jasle a v škôlkach je plne vyťažená. Preto sa rozhodla riešiť problémy po svojom. Nové triedy otvára v zrekonštruovaných školníckych bytoch či dokonca v práčovniach.

Zriaďovanie nových tried aj niečo stojí. Minister školstva Branislav Gröhling avizoval, že rezort prispeje sumou 10-tisíc eur na jednu triedu. Spolu vyčlenil jeden milión eur. Ide opäť o pozitívny krok, ale nestačí. Niekde bude treba zamestnať nové pracovné sily, triedy treba nielen vytvoriť, ale aj financovať. V dobe, keď rapídne narástli ceny energií aj stavebného materiálu. Pre veľkú časť miest a obcí to bude znamenať zvýšenie nákladov za energie v stovkách percent. To dopadne aj na školy, škôlky, jasle či krúžky. Zvyšovaniu poplatkov sa asi nevyhnú. Budú mať rodičia na to?

Preto sú teraz potrebné systematické a koncepčné riešenia. Ministri by si preto mali sadnúť so samosprávami za jeden stôl a spoločne riešiť nezrovnalosti. Ľahko sa totiž môže stať, že mestá a obce budú mať kvôli zdražovaniu už na jeseň prázdnu kasu. Čo potom?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jasle #ZMOS #samosprávy #materské školy #Milan Krajniak #Branislav Gröhling