Zmráka sa nad Ficom?

Po mesiacoch rôznych špekulácií polícia nakoniec v rámci akcie Súmrak obvinila expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten bol zadržaný a putuje do väzby. Fico s poslaneckou imunitou zostáva na slobode. Zatiaľ.

20.04.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (164)

Obvinenia zo zosnovania zločineckej skupiny sú silná káva. Lenže už prvé vyhlásenia advokáta oboch obvinených, Davida Lindtnera, naznačujú, že to opäť nemusí byť také horúce, ako sa zdá. Ako vo viacerých predošlých prípadoch, aj tu hrozí, že obvinenia môžu byť z veľkej časti postavené na vode. Buď budú opäť nepresvedčivé, alebo ich nemusí byť dostatok. Podľa Lindtnera sa obvinenie dokonca má opierať aj o Ficove statusy a mediálne výstupy či o tlačové konferencie Smeru. Alebo o kritiku postupov súdov a špeciálnej prokuratúry. Prinajmenšom trochu neobvyklé, veď išlo o klasickú politickú robotu opozície, nech už motívy boli akékoľvek.

Navyše Fico s Kaliňákom sú spolu s advokátom Marekom Parom, podnikateľom Norbertom Bödörom a policajným exprezidentom Tiborom Gašparom obvinení aj z trestného činu ohrozenia daňového a bankového tajomstva. Okrem iného ide aj o daňové kauzy Andreja Kisku a Igora Matoviča. Pritom iba minulý týždeň bol exprezident obžalovaný za daňový podvod. Kto má tomu rozumieť? A terajšiemu ministrovi financií Matovičovi nezrovnalosti v účtovníctve – napríklad 223-tisíc km ročne (600 km denne) na prenajatej Fabii v spoločnosti mamy – vôbec nepoškodili, práve naopak.

Ak sa nakoniec ukáže, že obaja boli skôr účelovo obvinení, dôkazy chýbajú, vyjdú z celej kauzy ako víťazi. Preferencie Smeru aj Hlasu môžu narásť o niekoľko percentuálnych bodov. A to napriek tomu, že majú poriadne za ušami.

Podľa Lindtnera sú skutky nadkvalifikované. Vraj preto, aby obvineným hrozilo prepadnutie majetku. No to už trochu zaváňa. Akoby to bolo z kopiráku, keď sa hľadali špinavostí na Kisku, Matoviča a iných opozičných politikov počas Ficových vlád.

O vládach Smeru si nikto nerobí ilúzie. Že nebolo všetko s kostolným poriadkom, netreba pripomínať. Spojenie „naši ľudia“ sa hlboko vryli do pamäti. Veľa z toho už vyplávalo na povrch. Jedna vec je však niečo počuť, mať zlé skúsenosti, podozrenia z korupcie – a druhá vec mať reálne presvedčivé dôkazy, ktorá obstoja pred súdom. Nie iba čiastkové a účelovo nahromadené a cielene poprepájané, aby umožnili vyprodukovať obvinenie.

Lebo inak sa nemožno vyhnúť dojmu, že niekto chce za každú cenu dostať Fica a Kaliňáka za mreže. To sa môže ľahko vypomstiť. Ak sa nakoniec ukáže, že obaja boli skôr účelovo obvinení, dôkazy chýbajú, vyjdú z celej kauzy ako víťazi. Preferencie Smeru aj Hlasu môžu narásť o niekoľko percentuálnych bodov. A to napriek tomu, že majú poriadne za ušami. Ľudia na Slovensku sú totiž citliví na neprávosti a svojvôľu vládnych politikov. Tak ako boli v minulosti na tých zo Smeru, tak to platí aj pre tých dnešných.

Podčiarknuť to môže vydanie Fica Národnou radou polícii. Viacerí koaliční politici už prisľúbili aktívnu podporu. Nečudo, mnohí z nich, zvlášť Igor Matovič, si na „korupčných smerákoch“ vytvorili politický biznis. Teraz nastáva vytúžený okamžik, vyvrcholenie snaženia.

Je to však vabank. Ak to nevyjde, nebude to znamenať súmrak pre Fica, Kaliňáka či Smer, ale pre súčasnú koalíciu a vedenie polície. A najmä súmrak spravodlivosti na Slovensku na dlhé roky.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Robert Kaliňák #policajné zadržanie #kauza Očistec