Koniec respirátorov na Slovensku?

Rúška a respirátory sa v posledných rokoch stali priam „šlágvortami“ pandémiou ťažko sužovanej spoločnosti a navyše aj obohatili našu chradnúcu slovnú zásobu.

20.04.2022 20:00
debata (40)

V počiatku pandémie ich ľudia väčšinovo akceptovali, veľmi skoro sa však stali prvými symbolmi „útlaku“ a dokonca politickou zbraňou. Pritom ich povinné nosenie bolo jedným z mála naozaj zmysluplných opatrení, ktoré ministerstvo zdravotníctva mohlo nariadiť. Čo iné, než minimálne osobné úsilie na ochranu zdravia seba a okolia môže jednotlivec urobiť? Veď zhruba pred sto rokmi sa jasne preukázalo, že práve používanie ochranných rúšok bolo pri zastavovaní epidémie španielskej chrípky kľúčové. Banálne, ale preukázateľne zmysluplné. Aj preto je dnes namieste otázka, či je nové uvoľňovanie opatrení skutočne rozumným krokom.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyhodnotil situáciu tak, že vzhľadom na výrazne klesajúce čísla pozitívne testovaných osôb budú od štvrtka od pol noci respirátory povinné už len pre návštevníkov v zariadeniach sociálnej starostlivosti pri kontakte s pacientom, ako aj v nemocniciach. Inak sa interiérov v podstate týkať nemajú, a to ani prostriedkov hromadnej dopravy, obchodov, divadiel a miest iných hromadných aktivít. Ak by sa to zdalo priveľmi benevolentné, hlavný hygienik Ján Mikas pripomína, že ešte nič nie je definitívne – na jeseň sa môžeme opäť začať povinne „zahaľovať“.

Nejeden sa poteší, nosiť prekrytú polovicu tváre v plných interiéroch počas najteplejších mesiacov asi nie je sen o príjemnom lete. Na druhej strane, keď reálne vieme, že (hoci už médiám kraľujú iné témy) COVID-19 tu s nami stále je a s odznením leta svoju prítomnosť nemilo potvrdí, prečo sa vzdať elementárnej prevencie na miestach, kde sa pohybuje najviac cudzích ľudí? Ktorú má navyše každý vo vlastných rukách (a na vlastných nosoch) a nemusí sa riadiť žiadnou komplikovanou vyhláškou.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #respirátor #Vladimír Lengvarský