Fico: hlavný páchateľ či len spolupáchateľ?

Hoci obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka viselo vo vzduchu už takmer dva roky, streda 20. apríla sa do novodobých dejín Slovenska zapíše ako zlomový moment. Nikdy predtým nebol bývalý premiér obvinený z toho, že by zosnoval a založil zločineckú skupinu. Krajina sa vďaka tejto kauze môže posunúť výrazne vpred (ale aj späť do temnej minulosti). Všetko závisí od toho, aký bude konečný verdikt súdu.

21.04.2022 19:00
debata (21)

Indície o tom, že tu roky fungoval akýsi štát v štáte, v ktorom zločinci vďaka krytiu politikov mohli robiť nerušene svoj „biznis“ a na odplatu im poskytovali svoje protislužby, tu existovali už niekoľko rokov. Napriek tomu, že Robert Fico sa výpovede „kajúcnikov“ snažil spochybniť tým, že „zaspievali“ len preto, aby si znížili svoj trest, faktom je, že František Imrecze, Bernard Slobodník a Ľudovít Makó detailne opísali, čo sa tu dialo. Už to by stačilo, aby NAKA na neho vzniesla obvinenie.

Polícia ho však pravdepodobne chcela „vystužiť“ aj výpoveďami od ďalších osôb, a to je zrejme dôvod, prečo s ním vyrukovala až teraz. Dôležité je, či sa jej podarilo zabezpečiť dostatočné množstvo dôkazov, aby sa celá vec neskončila fiaskom. V prípade, že by Fica a Kaliňaka odsúdili, výrazne by to otriaslo celou politickou scénou a malo by to zásadný dosah aj na budúce voľby. Smer, ktorý stojí a padá s Ficom, by pravdepodobne čakal osud HZDS, ktoré bez Mečiara už nemalo žiadnu šancu uspieť.

Ak by však naozaj išlo len o nepripravený eskamotérsky kúsok s cieľom odpútať pozornosť od neúspechov súčasnej vlády (ako sa nás o tom snažia presvedčiť predstavitelia Smeru) a táto kauza by išla do stratena, znamenalo by to triumfálny návrat Smeru, jeho zabetónovanie sa pri moci podľa vzoru Orbána a koniec nádejí, že Slovensko môže byť právnym štátom.

Robert Fico podľa všetkého zašiel priďaleko, bol ochotný urobiť všetko preto, aby zostal pri moci, až sa mu to vymklo z rúk. Teraz pôjde o to, či sa potvrdí, že v tejto kauze je hlavným páchateľom on, alebo „len“ spolupáchateľom a niekto ťahal za nitky z pozadia.

Odliadnuc od konečného výsledku sa však treba pripraviť na to, že v najbližších týždňoch a mesiacoch budeme svedkami toho, že Robert Fico, ktorý už teraz na tlačových konferenciách chrlí oheň a síru, svoju rétoriku ešte pritvrdí. Mnohé naznačila už stredajšia tlačovka, kde nešetril vulgarizmami a výrazy ako „banda čurillovcov“ a „banda na špeciálnej prokuratúre“ patrili k tým najslušnejším. To môže naznačovať, že mu tečie do topánok a začína byť nervózny, či niekto nezaspieval tak, že to ohrozí jeho.

Nebol by prvý ani posledný politik, ktorému korupcia zlomila väzy. Politici na celom svete sa nechávajú podplácať a snažia sa svojich protivníkov očierniť. Rozdiel je však v tom, že keď niekto zájde až príliš za čiaru, už neexistuje cesta späť. Je vtiahnutý do paralelného sveta, ktorý ho svojimi chápadlami pevne omotá. Potom má už len dve možnosti – ďalej pokračovať a všetko prevalcovať, alebo sa to skončí totálnym fiaskom.

Robert Fico podľa všetkého zašiel priďaleko, bol ochotný urobiť všetko preto, aby zostal pri moci, až sa mu to vymklo z rúk. Teraz pôjde o to, či sa potvrdí, že v tejto kauze je hlavným páchateľom on, alebo „len“ spolupáchateľom a niekto ťahal za nitky z pozadia.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Akcia Súmrak