O zdravotníctve a iných tuneloch

Keď sa truhlička so zlatým pokladom ukrýva za siedmimi horami a za siedmimi dolami, prečo za ním namáhavalo liezť cez všetky tie strmé kopce? Vždy sa predsa nájde dáka dychtivá dážďovka, ktorá nám bez okolkov vyrazí tunel priamo ku zdroju.

22.04.2022 17:27
debata (3)

Takto nejako pôsobí najnovšia zdravotnícka kauza, pre ktorú Lekárske odborové združenie podalo trestné oznámenie pre finančnú škodu, ktorá vznika Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Podľa predsedu združenia Petra Visolajského ide o exemplárny prípad tunelovania. Na jeho konci je truhlička s 2,3 milióna eur. Identita dážďovky je zatiaľ nejasná. Tí, ktorí majú z tunelovacích praktík najmenší osoh, sú pacienti, a, pravdaže, lekári a zdravotnícky personál, ktorý si „zlizne“ najvýdatnejšiu šľahačku z celkovej frustrácie stavu zdravotníctva.

Vtip je v tom, že dlhy slovenských nemocníc dosahujú výšku okolo 575 miliónov eur. Čo je suma dostatočne vysoká na to, aby sa človek nevdojak neubránil obdivu, že pri nej štátne zdravotníctvo ešte ako-tak funguje. Do zatiaľ posledného oddlžovania sa pustil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Začalo sa len v septembri, a už teraz je na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie za škodu, ktorá vznikla zato, že nemocnica z akejsi príčiny zámerne splácala splátky po termíne – hoci prostriedky na účte mala.

Visolajský nepochybuje o tom, že vzniknutá škoda (dvojnásobok sumy v kauze CT v Piešťanoch) je len dôsledkom oneskorenia splátok, ktoré bolo podľa zistení auditu nielen zbytočné, ale aj zámerné. V celkovej situácii Univerzitnej nemocnice, ktorá „vyzerá ako vyzerá“; čo spolu so stavom ostatných nemocníc a zdravotníctva viedlo aj k nedávnemu vyhláseniu štrajkovej pohotovosti zo strany lekárskych odborov, je nový a celkom zbytočný vyše dvojmiliónový dlh niečo ako klinec do rakvy, či pomyselná posledná kvapka. Kto mal dôvod vyslať dážďovku hĺbiť takýto pofidérny tunel, je zatiaľ rébus pre políciu. Uvidíme, či k tomu bude mať čo povedať správcovská spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Peter Visolajský #Vladimír Lengvarský #štrajk lekárskych odborov