Maďarský únos a Fico

Šéf maďarskej diplomacie vyhlásil, že je potrebné venovať Slovensku väčšiu pozornosť. Péter Szijjártó to doslova zdôvodnil tým, že vedúceho predstaviteľa opozície chcú poslať do väzenia. Nemýlil sa, keď dodal, že sa dejú nezvyčajné veci, lebo trestné stíhanie expremiéra Roberta Fica je výnimočná záležitosť, lepšie by však urobil, keby sa zaoberal hanbou, ktorú má Maďarsko pred celou Európou.

24.04.2022 12:00
debata (20)

Tiež je to prípad, ktorý súvisí s bývalým predsedom vlády. S niekdajším severomacedónskym. Nevedno, či sa Szijjártó bojí možného politicky motivovaného procesu s Ficom, ale ak áno, potom patrí medzi posledných, ktorí by mali naznačovať obavy z prípadného pošliapavania spravodlivosti.

Severomacedónsky expremiér Nikola Gruevski by mal sedieť za mrežami, ale udiali sa viac ako nezvyčajné veci. V roku 2018 ho v Skopje odsúdili na dva roky za nezákonný nákup limuzíny za 600-tisíc eur. Ešte pred vynesením rozsudku sa mu však podarilo uniknúť do Budapešti v diplomatickom vozidle maďarskej ambasády. Viktor Orbán, jeho kamarát a maďarský premiér, sa následne postaral, aby v zrýchlenom konaní získal politický azyl.

Útek v aute s diplomatickou ešpezetkou sa stal v skutočnosti únosom spravodlivosti, lebo Maďarsko sa brutálne postavilo proti severomacedónskej justícii. Únos, len s iným účelom, ako to bolo v prípade Michala Kováča ml. v roku 1995.

Dva roky natvrdo pre Gruevskeho za drahý mercedes môžu vyzerať ako politická pomsta, ale udiala sa vec, po ktorej je potrebné venovať Maďarsku väčšiu pozornosť. Otázka stojí tak, či Szijjártóov šéf Orbán bude kryť chrbát zločincovi aj po ďalšom verdikte. Po oveľa závažnejšom. (Mimochodom, orbánovské úrady umožňujú Gruevskemu, aby sa živil ako podnikateľ, ktorý si založil eseročku.)

Ak by Orbánov režim naďalej považoval Gruevskeho za politického azylanta, bola by to nehoráznosť.

Pred niekoľkými dňami vyfasoval v Skopje sedem rokov nepodmienečne za pranie špinavých peňazí. Protizákonne sa dostal k viac ako 1,3 miliónu eur; išlo o peniaze v podobe darov pre jeho stranu, keď bol pri moci. Financie potom zneužil tak, že si za ne pre seba nakúpil nehnuteľnosti. O tom, že Gruevski nie je nijaká obeť politickej pomsty, napovedá nedávny krok Washingtonu. Americké ministerstvo financií pred dvomi týždňami uvalilo naňho sankcie. Napríklad to znamená, že má zakázaný vstup do Spojených štátov a že nemôže disponovať ničím v USA (ak tam niečo má). Washington to pred vynesením druhého verdiktu zhrnul takto: „Bol odsúdený a zostáva podozrivý v mnohých prípadoch korupcie a obvinili ho zo zneužívania úradných právomocí, prania špinavých peňazí a iných trestných činov súvisiacich s obdobím, keď bol predsedom vlády Severného Macedónska."

Ak by Orbánov režim naďalej považoval Gruevskeho za politického azylanta, bola by to nehoráznosť. Maďarsko ako členský štát EÚ, ktorý skrýva pred pobytom v severomacedónskom väzení kriminálnika, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač a pátra po ňom Interpol. Naposledy sa niečo sčasti porovnateľné udialo v Európe v roku 2014, keď Rusko prichýlilo zvrhnutého ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča. Moskva ako vzor pre Budapešť?

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Nikola Gruevski #Péter Szijjártó #Severné Macedónsko