Plyn: Slovensko dosiaľ tvrdo spalo

Gazprom v stredu ukončil dodávky plynu do Poľska a Bulharska a jeho cena na burzách razom poskočila o takmer 20 percent. Putin tak zjavne chce zastrašiť členské krajiny EÚ, ktoré voči Rusku prijali už viacero sankčných balíčkov. Ide o skúšku nervov, no v prípade Poľska si vybral veľmi nevhodný terč.

27.04.2022 20:00
debata (18)

Varšava totiž už dlhšie intenzívne pracuje na tom, aby sa stala nezávislá od dodávok ruského plynu. V prístave Swinoujscie na brehu Baltského mora funguje už od roku 2015 LNG terminál na spätné splyňovanie skvapalneného ply­nu.

Zásobníky v Poľsku sú tak naplnené na 80 percent. Navyše, poľská vláda do budúcnosti počíta s jeho rozšírením. Okrem toho už čoskoro uvedú do prevádzky nový plynovod medzi Poľskom a Litvou, čo umožní využiť aj LNG terminál v litovskom prístave Klaipeda. V neposlednom rade Poliaci plánujú dovážať plyn aj prostredníctvom nového plynovodu z Nórska. Poľsko tak skutočne na ruský plyn nie je odkázané.

Za rozhodnutím Moskvy treba preto vidieť skôr tradičnú animozitu voči svojmu „odvekému“ nepriateľovi. No skutočnou príčinou, prečo sa Rusi tak rozhodli, je s najväčšou pravdepodobnosťou poľsko-nemecká dohoda o dodávkach ropy z prístavu Gdansk do východonemeckých rafinérií. Berlín sa preto čoskoro bude môcť od dodávok ruskej ropy odstrihnúť.

Slovensko, ktoré uplynulé roky „tvrdo spalo“, je v odlišnej situácii. Keďže nemáme vytvorené žiadne alternatívy, musíme sa spoliehať na to, že sa nájde spoločné európske riešenie. Našťastie, už v júli by sa mali začať funkčné skúšky nového plynovodu, ktorý nás napojí na poľskú plynovú sieť.

Poučenie do budúcnosti je jasné: o energetickej bezpečnosti nestačí len rečniť, treba predovšetkým konať!

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn #Bulharsko