Trápne divadlo

Človek by si povedal, že vzhľadom na neveselú prítomnosť sa aj poslanci a poslankyne umravnia a prestanú svoje sexuálne frustrácie uskladnené hlboko vo freudovskom podvedomí riešiť, akoby práve od toho záviselo vyriešenie hladomoru či ekologického kolapsu.

01.05.2022 20:00

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si azda myslel, že práve vojna, ekonomická pohroma a sociálna dráma mu ľahšie umožnia presadiť vec takú prostú, ako je zjednodušenie zmeny pohlavia pre transrodových ľudí; pretože si aj hociktorý poslanec či poslankyňa povedia, že bude cennejšie riešiť problémy, ktoré sa nás týkajú všetkých, ako tie, ktoré patria výlučne do osobnej sféry jednotlivca. Lenže opak je pravdou a o stiahnutie usmernenia ministerstva zdravotníctva požiadalo okolo 20 poslancov práve z hnutia OĽaNO, ku ktorému sa Lengvarský hlási.

Ministerstvo zdravotníctva sa k odbornému usmerneniu za účelom zmeny úradných záznamov pre transrodových ľudí dokopalo doslova po rokoch úsilia odborníkov. V zásade ide o to, aby lekári nesmeli svojvoľne zasahovať do fyzickej integrity človeka, teda napríklad sterilizovať alebo kastrovať. To je, pravdaže, téma ako stvorená pre duet v podaní Anny Záborskej a Richarda Vašečku. Záborská dokonca pripravovala návrh zákona, podľa ktorého by si zmena rodu v dokladoch vyžadovala kastráciu, a nezaradený poslanec Tomáš Taraba považuje svoju predstavu Slovenska ako krajiny o „ženách s penismi“ za takú naliehavú, že celá dráma okolo obvinenia Roberta Fica vznikla len kvôli nej. Záborská neváha tlačiť na premiéra Hegera, ktorý vraj za Lengvarského sľúbil, že usmernenie „zruší“.

Ako vždy, trápne divadlo. A pritom ide len o to, že by sa o niečo zjednodušila životná situácia niekoľkých ľudí tým, že by sa zaviedla hormonálna liečba a zjednodušila sa byrokratická mašinéria.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Richard Vašečka #Anna Záborská #transrodové osoby #Vladimír Lengvarský #LGBTI+