Dopĺňanie mozaiky. Aký bude konečný obraz?

Boj proti korupcii a za očistu spoločnosti sa v posledných dňoch scvrkol na vydanie Roberta Fica poslancami na väzobné stíhanie. Mylne. Ide iba o kamienok v mozaike.

02.05.2022 20:00
debata (9)

Obvinený zo zosnovania zločineckej skupiny nie je iba on. A nie všetko závisí iba od Fica (aj keď mnohí by boli radi, keby to tak bolo). Ak existovala nejaká organizovaná skupina, ktorá koordinovala postup voči politickým protivníkom či v iných prípadoch, je dôležité, aby sa pamätalo aj na staršie, menej významné veci a nikto neunikol spravodlivosti. Ani tí, ktorí vedome pomáhali či zastávali nižšie pozície.

To sa týka aj advokáta Marka Paru, ktorého Najvyšší súd poslal do väzby. Dotyčný advokát nie je žiadna bezvýznamná figúra. Zastupuje obvineného exriaditeľa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera, podnikateľa Norberta Bödöra či policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Širšia verejnosť ho spoznala v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (a jeho snúbenice) ako advokáta obvineného Mariana Kočnera. Našťastie aj bez neho proces s objednávateľmi vraždy Kuciaka môže pokračovať.

Preto je nadmieru dôležité pozbierať a poukladať všetky kamienky z mozaiky, nielen tie najväčšie a najviditeľnejšie. Vyšetrovanie nemôže stáť iba na tom, či poslanci vydajú Fica na väzobné stíhanie. Aj v iných krajinách EÚ boli vyšetrovaní bývalí predsedovia vlád či prezidenti. Na slobode. Aj tak ich spravodlivosť dobehla. Prílišná emotívnosť sa môže ukázať nakoniec ako kontraproduktívna.

Teraz je tiež podstatné, aby nezostalo iba pri obvineniach, ale aby boli podložené kvalitnými obžalobami a vinníkom boli uložené spravodlivé tresty. Pre zdravý vývoj spoločnosti by nebolo nič horšie ako to, keby sa všetky stíhania bez výsledku ťahali donekonečna.

Ak sa už kompetentní do niečoho pustili, mali by to urobiť dochvíľne a dotiahnuť do konca. Inak budeme na tom horšie ako na začiatku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Robert Fico #polícia #zločinecká skupina #kauza Očistec