Vulgarizácia politiky alebo čo je to za svoloč?

To, čo predviedli Robert Fico a Ľuboš Blaha na prvomájových oslavách v Nitre, ďaleko prekročilo hranice slušnosti. Rozdráždený dav pod tribúnou skandoval vulgárne nadávky na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej a predstavitelia strany Smer sa len „pod fúzy“ usmievali. Žiaľ, politici Smeru len pokračujú v tom, čo tu pred rokmi začal Igor Matovič a čo mu napokon vyhralo voľby . Vulgarizácia politiky zažila „renesanciu“ práve v časoch jeho opozičného pôsobenia.

03.05.2022 19:00
debata (43)

S pádom Mečiara sa zdalo, že spolu s ním skončil aj hrubozrnný humor, ktorým pravidelne obveseľoval svoje verné publikom v hale na bratislavských Pasienkoch. Čo bola, samozrejme, ilúzia, pretože šéf SNS Ján Slota ho dokonale zastúpil. No a holé zadky na bilbordoch Smeru nám v roku 2002 pripomenuli, že aj nové strany majú často staré maniere…

Generačná výmena, ktorá vyniesla do politiky aj Igora Matoviča, vzbudzovala nádej, že politika sa dá robiť aj inak – slušnejšie. Čo bol opäť omyl, pretože spolu s Dzurindom, Hrušovským a Bugárom postupne odišli aj posledné zvyšky slušnosti, keď sa na politikov s opačným názorom nehľadelo ako na nepriateľov, ktorých je nutné za každú cenu zlikvidovať, ale ako na politických oponentov.

Keď slovná agresivita prerastie do agresivity fyzickej bude už neskoro…

V uplynulej dekáde politici zistili, že politické body netreba prácne získavať prostredníctvom nejakého pozitívneho programu, ale že sa im viac oplatí ísť cestou diskreditácie. Igor Matovič bol v tomto smere skutočný „majster“. Známy je míting z januára 2019, na ktorom burcoval dav proti Andrejovi Dankovi. Hoci Richard Sulík sa ho snažil presvedčiť, aby radšej hamoval (Nepovedz to! Kašli na to!), Matovič si robil svoje…

Keďže táto stratégia sa OĽaNO osvedčila, postupne ju začal uplatňovať aj Smer. Spočiatku na „špinavú robotu“ používal Ľuboša Blahu – on bol tým baranidlom, ktoré prerážalo jedno dno za druhým, pričom Robert Fico sa držal opodiaľ. No tieto praktiky si postupne osvojil aj predseda Smeru, ktorý v snahe o záchranu stratil akékoľvek zábrany.

Môžeme sa pýtať, aký je rozdiel medzi burcovaním davu v roku 2019 a v roku 2022. Keďže v oboch prípadoch išlo o očierňovanie politického protivníka, aj keď na adresu hlavy štátu zazneli oveľa vulgárnejšie výrazy, možno povedať: žiadny.

Smutné na celej veci je to, že na prvomájových oslavách sa zúčastnila aj europoslankyňa Monika Beňová, ktorá si podobné neslušné slová na svoju adresu musela pred niekoľkými rokmi vypočuť z úst kotlebovcov. Na mítingu sa tvárila, že nič nepočuje a nevidí. Ospravedlnenie prišlo až následne, a tak je otázne, do akej miery ho možno považovať za úprimné. Pravdou je, že Smer sa zmohol akurát na oficiálne stanovisko, v ktorom sa obhajuje slobodou slova a právom používať „nadnesené, prehnané, šokujúce a nepekné vyjadrenia, ak je potrebné zvýrazniť vážnosť situácie“, čo znie ako zlý vtip.

Nad vulgarizáciou politiky môže niekto kývnuť rukou a povedať, že len odráža nálady v spoločnosti. Problém je však v tom, že slovná agresivita prerastie skôr či neskôr do agresivity fyzickej. A potom už bude neskoro…

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Monika Beňová #Igor Matovič #Ľuboš Blaha