Falošné ropné sebabičovanie. Zostane Sulík osamotený?

Európska únia voči Rusku pritvrdzuje. Chystá nový balík sankcií. Aj zákaz dovozu ropy. Nie hneď, ale až od budúceho roka. Nie pre Slovensko, našťastie, budeme mať výnimku, rovnako ako Maďarsko či Česko.

04.05.2022 19:00
debata (23)

Hoci jednotný postup únie je dôležitý a pre úspech nevyhnutný, má svoje medze. Nie všetky krajiny sú na rovnakej štartovacej čiare. Toľko proklamovaná solidarita znamená aj porozumieť „inakosti“. Nestačí iba ponúknuť pomoc v podobe náhradných dodávok ropy či benzínu a nafty. Treba brať do úvahy, aké dôsledky by malo embargo na ekonomiku postihnutých krajín. Ako to presne vystihol český premiér Petr Fiala: „Sankcie nesmú poškodiť viac českých občanov než Ruskú federáciu.“

Niektorí slovenskí politici akoby to nechápali a kritizujú ministra hospodárstva Richarda Sulíka, že nekoná principiálne a vyjednal výnimku. Navrhuje, aby sme ruskú ropu mohli dovážať ešte tri roky. Pritom Maďarsko, ktorého MOL vlastní náš Slovnaft, požaduje trvalú výnimku a Fiala žiada pre Česko výnimku tiež na dva až tri roky. Pretože dobre pozná ekonomickú realitu – na rozdiel od mnohých našich koaličných politikov.

EÚ dováža z Ruska asi 25 % všetkej ropy a pre Rusko to znamená 50 % exportu. Pre mnohé krajiny únie ruská ropa tvorí iba zlomok dovozu. Preto pripravované embargo neznamená pre ne zásadnú zmenu. Aj tak ju budú musieť nahradiť. A nebude to vôbec iba z demokratických krajín. Dokonca do úvahy už prichádza aj omilostená, ešte donedávna „diabolizovaná“ Venezuela.

Ak si niekto teraz myslí, že práve odpojenie malého Slovenska od ruskej ropy zastaví Kremeľ, tak sa riadne mýli. Putina zatiaľ nezastavili ani predošlé drastické sankcie.

Hrozbu pre Slovensko nepredstavuje výpadok benzínu a nafty na čerpacích staniciach, pretože rafinérií je v Európe dostatok a preprava nie je až taký logistický problém. Katastrofu by spôsobilo zastavenie výroby v Slovnafte. Nielen benzínu a nafty, ale všetkých produktov z ropy. Nasledovalo by prepúšťanie s dôsledkami pre celú slovenskú ekonomiku. Prestavanie technológií na ľahkú ropu sa v Slovnafte nedá urobiť zo dňa na deň, môže trvať niekoľko rokov a stáť až 250 miliónov eur.

Navyše žiadne sankcie nikdy nefungujú stopercentne. Kde sa zakazuje, prekvitá čierny trh. Mnohí obchodníci s ropou, aj veľké korporácie (ako napríklad Shell z USA, kde už je embargo v platnosti), miešajú ruskú ropu s inou. Zastiera sa tak pôvod ropy. Keď je jej podiel nižší ako 50 percent, nie je už definovaná ako ruská. Navyše tržná cena ruskej ropy je nižšia, predáva sa so zľavou. Pre priekupníkov z tretích krajín dobrá správa, už len vedieť správnymi krokmi dostať ropu do správnych rúk. Vytvára sa tak neprehľadný trh. Menia sa len víťazi a porazení. Chce byť Slovensko medzi porazenými?

Ak si preto niekto teraz myslí, že práve odpojenie malého Slovenska od ruskej ropy zastaví Kremeľ, tak sa riadne mýli. Putina zatiaľ nezastavili ani predošlé drastické sankcie. Ruská ekonomika na kolená nepadla. Pritom už dávno mala. Jediné, čo na Rusko zaberá, sú dodávky moderných zbraní na Ukrajinu.

Silnými rečami, výzvami na „sebabičovanie“ či na nové uťahovanie opaskov si iba strieľame do nohy. Český premiér Fiala to pochopil. Vezmú si naši politici z neho príklad?

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ropa #Rusko #Richard Sulík #Petr Fiala #ruská ropa