Vedomie a svedomie, pomsta a zradkyne

Iste, mnohí už videli Roberta Fica za mrežami. Pre časť verejnosti by to bolo zadosťučinenie za spletence všetkých korupčných káuz, ktoré sa v Slovenskej republike nakopili iste nie len od obdobia prvej Ficovej vlády, ale za chabých 30 rokov jej existencie vôbec.

06.05.2022 19:00
debata (12)

Možno zadosťučinenie až také veľké, že by už vôbec nezáležalo na tom, z čoho je a z čoho nie je vinný: plamene by praskali, obeť by ručala a slušný ľud by celkom neslušne tancoval okolo hranice. Igorovi Matovičovi by sa na čas zabudlo na prešľapy, lapsusy a trápnosti pôsobenia vo vláde a sebe vlastnými rétorickými schopnosťami by pravdepodobne zdôraznil, že s hydrou korupcie zatočil, ako bol kedysi sľúbil. Na prejavenie rétorických schopností príležitosť prišla, len z iných príčin. Národná rada napokon neodsúhlasila žiadosť špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca Roberta Fica do väzby.

Matovič mal opäť príležitosť povedať, že „bude dobre“, hoci „spravodlivosť prehrala jednu z bitiek“. Pred hlasovaním vyzval svojich poslancov a poslankyne, aby „hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia“, ale už mu nezišlo na um, že si to Romana Tabák a Katarína Hatráková z jeho hnutia OĽaNO vyložia doslovne a naozaj tak urobia. Podobne ako 17 poslancov zo Sme rodina nehlasovali za vydanie Fica na väzobné trestné stíhanie, čo je podľa Michala Trubana z PS „posledná čiara“, podľa Bittó Cigánikovej „podržanie Fica“, Ďuriš Nicholsonová rozšírila politický jazyk o výrazy „koaliční slabosi“ a „opoziční lúzri“, pretože sa tým „nezasadili za spravodlivosť“ vo Ficom rokmi pustošenej krajine. Ostatní, podľa Matoviča, ostali „verní hodnotám a nepodľahli tlaku“. Sú to všetko dôležité reakcie: veľa prezrádzajú o tom, čím sa stalo vykonávanie spravodlivosti a ako si ju dnes v spoločnosti predstavujeme.

O vernosti k akým hodnotám Matovič hovorí, ak na začiatku vyzdvihuje vedomie a svedomie a potom osoby, ktoré tak konajú, označí za zradkyne? Dalo by sa medzi členmi jednej strany podľa vedomia a svedomia zakaždým hlasovať jednohlasne? Nikde nie je napísané, že v rámci jedného poslaneckého klubu sa všetci musia zhodnúť a nech sú pohnútky „zradkýň“ akékoľvek, ich jediným previnením je, že sa riadili vlastným vedomím a svedomím. Romana Tabák navyše pred novinármi vystihla svoju motiváciu čitateľne: nechce sa podieľať na politickej pomste. Nie je práve politická pomsta hlavným motívom zúrivého sklamania z toho, že Robert Fico nebude stíhaný za mrežami? Pomsta navyše mimoriadne krátkozraká a pre spravodlivosť nebezpečná, pretože čokoľvek, čo by sa Ficovi nedokázalo, by len slúžilo ako voda na mlyn jeho stúpajúcej popularite a ďalšej vybičovanej polarizácie spoločnosti. A ak by k tomu ešte aj sedel v šatľave, mala by tá voda silu pretrhnutej vodnej zdrže.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #Romana Tabák #Katarína Hatráková