Klepne po rokoch štát poisťovni po prstoch? Akú rolu hral Fico?

Na zlúčenie súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo sme už zabudli. Udialo sa ešte v roku 2009. Účtovný trik, ktorým sa celá operácia udiala, pobúril a vzbudil veľké pochybnosti o jeho legálnosti. Dnes sa vracia ako bumerang.

09.05.2022 19:00
debata (5)

Hoci sa celé spojenie viackrát preverovalo, polícia nikdy nič nenašla. Navyše pred zlúčením si poisťovne celú rafinovanú operáciu dali požehnať ministerstvom financií. Rezort operáciu schválil. Podozrenia postupne vybledli, ale nevymizli. Polícia opäť túto kontroverznú operáciu prešetruje. Svoje pochybnosti vyjadril vo výročnej správe aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Pripomeňme si, čo je jablkom sváru. Akcionári Dôvery finančná skupina Penta a cyperská schránková firma, za ktorou mal údajne stáť Juraj Široký, si z firmy vytiahli zhruba 400 miliónov eur. Pri zlučovaní s Apollo nacenili svoj poistný kmeň – o všetkých poistencov. Účtovné čísla sa nafúkli, z čoho profitovali samotní akcionári. Vytvorili si tak umelo zisk. V dobe, keď platil zákaz výplaty zisku. Lenže nešlo o zisk, ale o záväzok voči akcionárom – ktorí ho vyplatili pre seba. Na to však poisťovňa nemala peniaze. Vzala si úver. Ten spláca zo zdravotných odvodov poistencov. Navyše tak nezaplatili ani dane, necelých sto miliónov eur.

Do akej miery vedel o prístupe ministerstva premiér Fico, ktorý sa vtedy zasadzoval proti odlivu peňazí zo zdravotníctva? Či odobrenie prebehlo aj s jeho tichým súhlasom? Keď áno, prečo.

To, čo sa opätovne skúma, je, či poistný kmeň vlastne môže byť majetkom poisťovne. ÚDZS a ministerstvo financií dnes oproti minulosti zastávajú názor, že nie. Podľa nich je dokonca vlastné imanie Dôvery vysoko nadhodnotené (zhruba o 150 miliónov eur v roku 2020). Už do nej poslali aj daňovú kontrolu. Dôvera zmenu prístupu odmieta. Dokonca sa nevyhla tvrdším vyjadreniam ako šikanovanie a škandalizácia. Bráni sa aj tým, že už viackrát celú transakciu bezvýsledne preverovala NAKA. A tiež tým, že jej účtovnú uzávierku každý rok odobrujú renomovaní audítori.

Ak celá operácia bola kóšer, prečo si potom poisťovne dávali právnu konštrukciu radšej vopred požehnať ministerstvu financií? Pri posudzovaní čistoty transakcie treba preto zaostriť pohľad aj na rezort financií, na čele ktorého vtedy stál Ján Počiatek zo Smeru. Ten sa v tom čase v jednej z mnohých uniknutých nahrávok v kancelárii generálneho prokurátora Dobroslava Trnku pochvalne vyjadroval o ekonomických fígľoch Jána Slotu pri oblafnutí štátu i samotného predsedu vlády Roberta Fica. Ako môžeme Počiatkovi dôverovať aj v iných veciach?

Do akej miery vedel o prístupe ministerstva premiér Fico, ktorý sa vtedy zasadzoval proti odlivu peňazí zo zdravotníctva? Či odobrenie prebehlo aj s jeho tichým súhlasom? Keď áno, prečo. To je zásadné. Pretože za opätovným prešetrovaním dávnej rafinovanej transakcie môže byť aj politický motív. Prečo celú vec vyšetruje tím Gorila? Prečo sa v nej uvádza „venované pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“?

Pre spoločnosť je to však dobrá správa. Konečne prestáva platiť, že akákoľvek kontroverzná operácia požehnaná jednou politickou garnitúrou zostane po výmene navždy zametená pod koberec.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Počiatek #Penta #Dôvera #ministerstvo financií #zdravotné poisťovne