V koalícii to vrie. Čo robí Eduard Heger?

V koalícii to vrie. Medzi vládnymi stranami rastie nevraživosť a zdá sa, že prakticky každý ďalší legislatívny návrh môže predstavovať rozbušku, ktorá tento nesúrodý zlepenec rozmetá na márne kúsky. Hoci Robert Fico a plán obnovy predstavujú pre koalíciu silný tmel, takto to donekonečna fungovať nemusí...

10.05.2022 19:00
Marian Repa aktual Foto:
Predseda vlády Eduard Heger
debata (40)

Liberáli (a nielen oni) si už dlhší čas kladú otázku, načo je v koalícii hnutie Sme rodina, ktoré sa už niekoľko mesiacov správa, akoby ani nebolo súčasťou vlády. Boris Kollár si robí, čo chce, a je neuveriteľné, že zvyšní partneri, najmä OĽaNO, mu toto správanie tolerujú. Nuž, z pohľadu Sme rodina je to jasné. Boris Kollár & Co. berú politiku ako príležitosť robiť ďalej svoj biznis, len inými prostrediami. Zvláštne je, že mu pri tom tak ochotne sekunduje práve Igor Matovič, ktorý do politiky vstúpil z úplne iných dôvodov.

Liberáli si už dlhší čas kladú otázku, načo je v koalícii hnutie Sme rodina, ktoré sa už niekoľko mesiacov správa, akoby ani nebolo súčasťou vlády. Boris Kollár si robí, čo chce, a je neuveriteľné, že zvyšní partneri, najmä OĽaNO, mu toto správanie tolerujú.

Vzhľadom na to, že matovičovci svoju predvolebnú kampaň postavili na protikorupčnom étose, dalo by sa očakávať, že sa budú snažiť Kollára presvedčiť, že hlasovanie o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie je pre nich kľúčové. Nič také sa však nestalo. Matovičov politický amaterizmus sa prejavil nielen vo vzťahu k vlastným poslancom, ale aj vo vzťahu ku kollárovcom. Hlavnú vinu, dvojnásobnú vinu tak nesie Igor Matovič.

Šéf OĽaNO po zbabranom hlasovaní, v snahe odpútať pozornosť od svojho zlyhania, zaútočil na liberálov. Vopred ohlásil, že v stredu SaS položí vládu kvôli avizovanej pomoci rodinám. Zaujímavé, že šéf obyčajných netušil, ako budú hlasovať dve jeho vlastné poslankyne, no vie vopred, čo urobia saskári…

Matovič dva roky s prestávkami skúša trpezlivosť Richarda Sulíka, ktorý doteraz vždy ustúpil. Je zrejmé, že nechce, aby mu prischla nálepka dvojnásobného rozbíjača vlády. No zdá sa, že pohár trpezlivosti začína pomaly pretekať aj liberálom, pretože minister školstva Branislav Gröhling v relácii Na telo nevylúčil odchod strany z koalície.

Po piatkovej slovnej prestrelke medzi ministrom Krajniakom a poslancom za SaS Petrom Cmorejom sa už zdalo, že pre koalíciu sa môže stať osudnou reforma dôchodkov. Napriek výhradám SaS nakoniec za Krajniakov rodičovský bonus hlasovala, takže zlomovým bude stredajšie rokovanie o balíčku pomoci. Keďže liberáli odmietajú ďalšie zvyšovanie daní, hľadanie kompromisu bude ťažké.

Je však zaujímavé, ako po rezolútnom štvrtkovom vyhlásení Matovič pomaly otáča. Vraj verí, že SaS si nebude brať rodiny za rukojemníkov. Je neuveriteľné akým „politický talentom“ tento človek disponuje – najprv na niekoho nabrýzga, a potom sa snaží udobriť…

Pozornému čitateľovi iste neuniklo, že v tomto spore chýba jedno meno. Kde je Eduard Heger? Čo robí tento neviditeľný premiér? Veď práve on by v takejto vypätej situácii mal na seba zobrať úlohu zmierovateľa – mediátora. Lebo ak naozaj SaS „rupnú nervy“, tak táto koalícia naozaj končí. 69 poslancov nestačí.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár #Sme rodina #SASKA