Fico stratil kompas

Slovensko sa v utorok opäť na svetovej scéne zviditeľnilo. Nielen príhovorom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k poslancom Národnej rady.

10.05.2022 20:00
debata (64)

Ale najmä tým, že ho cynicky ignoroval bývalý trojnásobný premiér Robert Fico. Urobil tak hanbu Slovensku i sociálnej demokracii (ktorú stále reprezentuje) na celom svete.

Smerácky poslanec Ľuboš Blaha išiel ešte ďalej. Na sociálnej sieti označil Zelenského (spolu s prezidentkou Čaputovou a premiérom Hegerom) za vojnového štváča. To je skutočne za akoukoľvek čiarou. Akoby niektorí politici žili v inej realite. Rusko bezdôvodne napadlo Ukrajinu a zabíja tam nevinných ľudí, nie naopak. To sú základné fakty. Ak ich niektorí naši sociálni demokrati zo Smeru na čele s Ficom nechápu, tak je tu vážny problém.

Opakovane, v poslednom čase už tak trochu pravidelne, sa priradili k pravicovým extrémistom. To, že v sále počas Zelenského príhovoru neboli alebo ju opustili poslanci Republiky a kotlebovci, sa dá pochopiť. Veď prekrucovanie faktov, zľahčovanie vojnových zločinov či prenášanie viny z agresora na obeť je svojím spôsobom každodenným chlebíčkom. Koniec koncov predseda Republiky Milan Uhrík sa tým blysol aj v Európskom parlamente. Kam ale patrí Fico? K európskej sociálnej demokracii či k radikálnej pravici?

Budeme si musieť počkať na ďalšie jeho kroky. Do konca vojny je ešte ďaleko. Do Kyjeva sa síce vracia život, ale na východe krajiny sa rozpútala pozičná vojna s neistým koncom. Môže trvať aj niekoľko mesiacov. Raketové útoky budú naďalej hroziť na celom území a zabíjať nevinných ľudí. Napriek tomu si Ukrajinci veria a zmenili ciele. Od ruského okupanta chcú oslobodiť celú krajinu.

Veria si i vďaka duchovnej, humanitárnej i vojenskej pomoci. Aj zo Slovenska, čo náležito ocenil v príhovore aj prezident Zelenskyj. Dokonca sa v Bratislave v júni uskutoční konferencia k obnove Ukrajiny. Dúfajme, že Fico i časť sociálnych demokratov dovtedy nájdu kompas.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľuboš Blaha #Národná rada #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj