Talianske manželstvo: koalícia vydrží do konca

Koaličná rada rokovala v pondelok do jednej v noci. Lídri sa dohodli. V utorok pri schvaľovaní dôchodkovej reformy v parlamente sme videli ako. Všetky nezhody šalamúnsky presunuli na jún. A v stredu ráno pred schvaľovaním protiinflačného balíka už neplatilo vôbec nič.

11.05.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (16)

Nakoniec balík prešiel. V riadne okresanej forme. Prešla iba jednorazová pomoc najohrozenejším skupinám. Rodiny v hmotnej núdzi, seniori bez starobného dôchodku, náhradní rodičia, osobní asistenti a opatrovatelia sa môžu tešiť na stoeurovú poukážku. Konečne. Vláda s kompenzačným príspevkom riadne otáľala. Pritom ceny, zvlášť potravín, riadne rastú už od začiatku roka. Je máj. Ani seniori zatiaľ nedostali sľúbený trinásty dôchodok. Či to bude stačiť, je otázka. Ale lepšie niečo ako nič. Uvidíme, či na jeseň nebude nutné repete.

Daňový bonus pre deti, ktorý mal od júla vzrásť na 70 eur a od januára na 100 eur, už liberáli nepodporili. Dohodu porušili i neporušili. Bonus totiž nevetovali. Takže na vláde ich koaliční partneri môžu prehlasovať a v Národnej rade schváliť za pomoci opozičných poslancov, napríklad z Hlasu-SD či iných strán. Sulíkovcom prekáža cena. Bonus má vyjsť na zhruba pol miliardy eur. Zaplatiť to majú mestá a obce zo svojich rozpočtov. Z čoho, keď zvyšovanie cien elektriny a plynu poriadne vyprázdnilo ich kasy? Zvyšovaním dane z nehnuteľností? Na to by doplatili opäť iba obyčajní ľudia. Ako by sa im vlastne pomohlo?

Riadny galimatiáš – už pomaly v koalícii klasický – sa tým iba oddiali, ale neskončí. A povedzme si na rovinu, ich to možno takto aj baví. Inak vládnuť ani nevedia.

SaS tiež blokuje aj ďalšie opatrenia, ako sú prídavky na deti či poukážky na voľnočasové aktivity. Aj s nimi súhlasí. Prekáža im ale to, že sa majú financovať zvýšením daní. Tu tak trochu zavádzajú. Pretože pokiaľ chce financmajster Igor Matovič zalátať dieru doplňujúcim jednorazovým zdanením stovky najbohatších firiem, tak má recht. Počas pandémie mnohé veľké spoločnosti riadne zarobili. Niektoré veľké reťazce mohli predávať takmer všetko, malé obchody museli byť zatvorené. O férovej súťaži nemohla byť reč. Preto dodatočné zdanenie sa ponúka ako nastolenie spravodlivosti. Je nepochopiteľné, prečo strana, ktorá má v názve spravodlivosť a vyznáva rovnú súťaž, je proti.

Garde medzi Matovičom a Sulíkom sa obracia pri cenách palív. Páky na ceny benzínu a nafty má Protimonopolný úrad. Ten ale nemá šéfa. Práve na jeho menovaní si Sulík postavil hlavu. Buď prejde, alebo SaS nepodporí sociálny balíček. Vôbec nejde o Sulíkov rozmar, ale o Matovičov. Totiž nový predseda už prešiel výberovým konaním, ale jeho menovanie už niekoľko mesiacov blokuje šéf OĽaNO. Prečo, to nikto nevie. Že táto detinská šarvátka v ťažkej dobe zbytočne vyťahuje motoristom eurá z vačku, koaličných kohútov príliš netrápi.

Ani v ostatných otázkach to nie je iné. Sme rodina stále neprechádza pre nich kľúčová podpora výstavby nájomných bytov. Podpredseda hnutia Peter Pčolinský hovorí o umelom naťahovaní s cieľom nájomné byty „zarezať“. Preto koalícia urobila to najmúdrejšie, čo mohla – na týždeň prerušila schôdzu Národnej rady.

Lenže tým sa tento riadny galimatiáš – už pomaly v koalícii klasický – iba oddiali, ale neskončí. A povedzme si na rovinu, ich to možno takto aj baví. Inak vládnuť ani nevedia.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #sociálny balík #Sme rodina