Čert na stene, nemocnice v lufte

Prednedávnom vyhlásili lekárske odbory štrajkovú pohotovosť a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský hovoril o rozpade slovenského zdravotníctva, v ktorom nebude mať kto a kde liečiť.

12.05.2022 20:00
debata (4)

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini chcel iniciovať zasadnutie parlamentného zdravotníckeho výboru, pretože tvrdil, že ak by vláda peniaze z plánu obnovy určené na zdravotníctvo chcela fakturovať včas a na základe zmlúv, už včera bolo neskoro začať. Zatiaľ sa do mediálnej pozornosti dostala nová nemocnica Bory, ktorú financuje finančná skupina Penta.

Predstava ministerstva zdravotníctva o nových a zrekonštruovaných nemocniciach sa mala zverejniť v apríli, no termín sa opäť presúva na jeseň. Koaličná rada sa však tejto otázke nevenovala, predstavený nebol žiadny projekt, a paniku, ktorá vznikla z pádnej obavy, že sa projekty nestihnú zrealizovať, tíši premiér Eduard Heger frázami o „odmietnutí strachu“, „maľovaní čerta na stenu“, teda len inovovanou verziou floskuly o tom, že „bude dobre“. Ďalšia chybička sa však vlúdila aj tým, že bývalý minister zdravotníctva a rovnako ako Lengvarský nominant OĽaNO Marek Krajčí takisto tvrdí, že termíny ministerstvo skutočne nestihne.

Čert na stene zatiaľ nespal, a na scénu vyšla Penta, ktorá neprebudenému ministerstvu zdravotníctva predstavila rovno päť vypracovaných projektov – v Spišskej Novej Vsi, v Humennom, v Michalovciach, Rimavskej Sobote a Topoľčanoch. Ponúka svoj know-how a sľubuje zužitkovať peniaze z plánu obnovy (zatiaľ pýta 216,4 milióna eur) tak, aby bolo naozaj dobre a nemocnice v termíne stáli. Potom chce pokračovať: do diapazónu by spadli aj domovy sociálnych služieb, hospice, a pod. Otázka problematiky tzv. krížového vlastníctva medzi súkromným investorom a ministerstvom, ktoré zásadne kritizuje Peter Visolajský, sa oprávnene derie na jazyk.

Lenže päť vzorne vypracovaných projektov je v danej situácii silný ťah na šachovnici a nebude ľahké zo situácie vyviaznuť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bory #Peter Visolajský #plán obnovy #Vladimír Lengvarský