Miliardár spasiteľom slobody prejavu?

Koketovanie najbohatšieho muža planéty Elona Muska s myšlienkou kúpiť jednu z najpopulárnejších sociálnych sietí Twitter trvá už viac ako mesiac. Napriek tomu, že ešte nič nie je isté, Muskove nepredvídateľné kroky otvárajú diskusiu o úlohe sociálnych sietí v spoločnosti 21. storočia. Zachráni Elon slobodu prejavu na Twitteri? A sú obavy z jeho plánov opodstatnené?

15.05.2022 20:00
debata (4)

Zatiaľ čo jedni vnímajú Muskove kroky ako nábeh na kultiváciu slobody prejavu v dobe politickej korektnosti a cenzúry, druhí sa obávajú konca Twitteru v dôsledku masívneho odlivu užívateľov, ktorí nebudú mať chuť zúčastňovať sa na nekontrolovateľnom šírení nenávisti a dezinformácií.

História oplýva mnohými príkladmi akvizície mediálnych portálov miliardármi s cieľom zlepšovania si vlastného imidžu a utlmovania kritiky. Preto sa môže javiť, že Muskovo úsilie o ovládnutie Twitteru je len ďalšou epizódou toho istého príbehu. Nie je to však celkom tak. Elon totiž nekupuje “noviny”, ale “tlačiareň” – celú distribučnú sieť, ktorú využívajú takmer všetky médiá spolu s miliónmi užívateľov. To však nie je všetko.

Najcennejšou komoditou 21. storočia sú dáta. Každý náš jeden klik je cenným zdrojom poznania o našich návykoch, preferenciách a obavách. Čím viac času trávime na platforme, tým viac zanechávame digitálnych stôp. S týmto cieľom platformy nastavujú pravidlá diskusie tak, aby sme na nich trávili čo najviac času. Takýto systém však viac nahráva profitu ako vecnej diskusií.

V tomto svetle je problematika slobody prejavu v on-line priestore len okrajovou témou. Hlavnou otázkou je, ako nastaviť pravidlá hry tak, aby nezvýhodňovali kontroverzný a polarizujúci obsah? Ako podporovať kvalitu interakcií pred ich kvantitou? A ako zvýšiť konkurencieschop­nosť demokracie voči digitálnemu autoritarizmu?

Ak Elon Musk nakoniec kúpi jednu z najvplyvnejších diskusných platforiem, jeho odpovede na tieto otázky budú reálnym zrkadlom toho, či to s vecnou výmenou názorov a rozvojom demokracie myslí skutočne vážne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálne siete #Elon Musk