Psy štekajú a zdražovanie...

Podobne ako v otázkach riešenia využitia peňazí z plánu obnovy na problémy v zdravotníctve, ako v situácii v školstve, ani v téme pomoci pre rodiny a zmene daňového bonusu na dieťa to nevyzerá tak, že by vláda o téme premýšľala s chladným rozumom, systémovo a s dlhodobou perspektívou.

16.05.2022 20:00
debata (14)

Beznádejnú situáciu napríklad v otázkach financovania a časovej nerealizovateľnosti nemocníc sa usiloval premiér Eduard Heger zakamuflovať frázami o čertoch kade-tade po stenách, v prípade chaosu okolo daňového bonusu zakrýva nesúrodosť krokov a rozhádané vládne strany opätovná hlučná prestrelka medzi ministrom financií Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Obaja sa, prirodzene, vzájomne obviňujú z nesystémovosti.

Podľa Matoviča, aspoň rétoricky, Sulík a SaS chránia bohatých a vnímanie chudobných rodín sa usilujú dočasne obalamutiť jednorazovou pomocou len preto, aby nemuseli z vreciek vytriasť trochu viac dukátov. Podľa Sulíka je zas Matovičovo zvýšenie daňového bonusu na 100 eur pri stanovenej maximálnej výške 29 percent hrubého príjmu len placebo a ako sociálne sa len tvári – pretože za výsledok bude mať zas len to, čo vždy – že bohatí budú bohatší a chudobní chudobnejší. Matovič chce pri čerpaní prostriedkov zároveň načrieť do financií miest a obcí, a v pláne je aj zdanenie sto mimoriadne bohatých firiem. O návrhu pomoci najohrozenejším rodinám sa môže rokovať už vo štvrtok.

O tom, že inflácia je a ešte len bude, ako nebolo, sa už takisto hovorí celé mesiace. Neriešené problémy v dávno krízovej sociálnej situácii sa pri súčasnej nezastaviteľnej inflácii a ťažko predvídateľnej budúcnosti ukázali ako horúci zemiak. Kým sa Sulík s Matovičom hádajú a podrobnosti návrhu riešenia stále nepoznáme, situácia hrozí fiaskom. A zdražovanie si pokojne, ako karavána, tiahne ďalej.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Richard Sulík #Igor Matovič #daňový bonus na dieťa