Obrat! Matovič chytá druhý dych. Bude opäť na koni?

Podľa posledného prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane preskočilo OĽaNO po veľmi dlho čase hranicu desiatich percent. Kto sa predčasne radoval, že Igorovi Matovičovi zvoní politický umieračik, musí sa rýchlo prebudiť.

20.05.2022 15:45
debata (63)

Hoci hlavnú zásluhu na stúpajúcich preferenciách OĽaNO má pravdepodobne premiér Eduard Heger a jeho nedávne úspechy na medzinárodnom poli, stále je ťahúňom hnutia Matovič. A nič nenasvedčuje, že v blízkej dobe by mohlo dôjsť k prepriahnutiu. Výsledky sú o to prekvapujúcejšie, že Matovič si pri protiinflačnom balíčku pohneval kdekoho.

Lenže pod povrchom sa môže skrývať úplne iná realita. Primátori a starostovia síce oprávnene protestujú, ale bežný občan sa môže schvaľovať „prilepšenia“ od ministra financií. Veď nech mestskí „páni“ nájdu peniaze a nerobia pred voľbami zo seba obetné baránky – len aby získali voličov.

Ešte jeden moment je veľmi dôležitý, až historický. Matovič začal v Národnej rade vyjednávať s nezaradenými poslancami o podpore balíčka. Nejde o hocijakých poslancov. Sú to poslanci z Kotlebovej kandidátky. Prekročil Matovič čiaru alebo ide o zrod nového politika? Prestal už kategoricky škatuľkovať a začal konečne v parlamente kuloárne vyjednávať. Navyše môže ísť o začiatok zrodu nového konzervatívneho bloku – „prorodinného“.

A pozor! Vyjednávanie s kotlebovcami či s postkotlebovcami pre niektorých konzervatívcov už nemusí byť vôbec za čiarou. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž udelila vysoké štátne vyznamenania bývalým mladým ľudákom klérofašistického slovenského štátu. Síce sa s odstupom času ospravedlnila, ale to nič nemení na fakte. Tým skôr, že ich poctili aj predseda NR SR Boris Kollár i premiér Eduard Heger.

Vyjednávanie s kotlebovcami či s postkotlebovcami pre niektorých konzervatívcov už nemusí byť vôbec za čiarou. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž udelila vysoké štátne vyznamenania bývalým mladým ľudákom klérofašistického slovenského štátu.

To určite nehrá do karát liberálom. Šepká sa, že sa strojí budúca centristická liberálna koalícia. Hlas, SaS a Progresívne Slovensko – ktoré by mali po voľbách tvoriť nový vládny trojblok – tak musia spozornieť. Hlas sa stále drží na svojich číslach. Saske nezobralo slušných voličov ani trápne a potupné divadlo Sulíka s Geissenovcami. A PS po zvolení europoslanca Michala Šimečku za predsedu bude pravdepodobne naberať na sile. Lenže opäť treba byť na pozore. Poslanec a predseda Spolu Miroslav Kollár naznačuje, že po lete by sa mohli na politickej scéne objaviť nejakí noví mesiáši.

Je čas do utorka. Koaliční politici majú čas na rokovania, ústupky či opravy nepodarkov v sociálnych balíčkoch. Matovič si zároveň vytvoril priestor na rokovanie s opozičnými s poslancami. Pokiaľ by protiinflačný balíček presadil ich hlasmi proti vetu SaS, okamžitý pád koalície sa nedá vylúčiť. Sulík by mal začať poctivo rokovať na koaličných radách. Na tej poslednej pobudol podľa šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej iba 15 minút. Sám Sulík hovorí, že je to čistá lož a sedel na nej takmer celý (zmysluplný) čas. A zdôrazňuje, že koaličné rady začínajú s veľkým meškaním, sú neefektívne a často je to „zabíjanie času“. Ak chce koalícia vládnuť ďalej (a dobre), nemala by si najprv urobiť poriadok (efektívny systém) na svojich koaličných radách?

Zahrávanie sa s ohňom a riskovanie rozpadu koalície sa liberálom nemusí vyplatiť. Po prípadných predčasných voľbách totiž môže byť na koni opäť Igor Matovič a zostaviť „prorodinnú“ konzervatívnu koalíciu.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #ĽSNS #prieskumy preferencií #liberáli #Biela légia #protiinflačný balíček