Kolaborant Matovič

Igor Matovič pod pláštikom „podpory rodín“ neváhal osloviť kotlebovcov, čím v parlamente vzniklo nečakané spojenectvo. Nepochybne tým prekročil pomyselnú čiaru, za ktorú by žiadny slušný politik nemal zájsť. Je tento krok predzvesťou novej národno-konzervatívnej aliancie alebo je to len ad hoc spojenectvo?

22.05.2022 19:00
debata (8)

Nebolo to tak dávno, keď vtedy ešte opozičný líder v plamennom prejave vyhlasoval, že urobí všetko preto, aby kotlebovci v parlamente nabudúce neboli. „A veľmi sa hanbím za to, že títo ľudia s vami kolaborujú (…) Zrejme je to jednoducho biznis, ktorý ste s týmito ľuďmi urobili, obchodujete s fašistami a za to by ste sa mali hanbiť.“

Prešlo päť rokov, a to, čo vyčítal predstaviteľom Smeru, robí aj on sám. Príčina je prostá. Matovič za dva roky svojho pôsobenia vo vláde dokázal prešustrovať ústavnú väčšinu, ktorou koalícia disponovala. A keďže prichádza s populistickými návrhmi, ktoré nemajú hlavu ani pätu, no tvária sa „prorodinne“, našiel si prirodzeného spojenca.

Zvítanie sa Kuffu s Matovičom pred kamerami bolo veľavravné. Človek by im možno aj uveril, že pred hlasovaním sa na ničom nedohodli, lebo oni jednoducho patria k sebe.

Faktom je, že tento parlament je dosiaľ najkonzervatívnejší za celú svoju históriu. Hoci samotné KDH vo voľbách neuspelo, rôzne (ultra-) konzervatívne klony, počnúc Záborskou a končiac spomínaným Kuffom, sú v ňom nadštandardne zastúpené.

Keďže voľby sú čoraz bližšie a Matovič sa potrebuje niečím pochváliť, pričom už nemôže zvaľovať vinu na Smer, musí zvoliť novú taktiku. Nikdy sa netajil svojím obdivom k Orbánovi, a tak by neprekvapilo, keby sa vybral cestou národno-konzervatívneho spasiteľa, ktorý podporuje rodiny, nech to stojí, čo to stojí. Vie, že s touto stratégiou uspeli konzervatívci v Poľsku i Maďarsku, tak prečo ju nezopakovať? To, že sám vlastne legitimizuje fašistov, ho zjavne netrápi…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #ĽSNS #ĽS NS