Sulíkova dilema. Matovič zašiel priďaleko

Igor Matovič nevynechá žiadnu príležitosť, aby nezaútočil na koaličného partnera Richarda Sulíka. Miera útokov sa po presune šéfa OĽaNO na post ministra financií síce znížila, ale neustala. Dokedy je vlastne celá strana SaS ochotná znášať Matovičove urážky?

23.05.2022 19:00
debata (12)

Nejeden politik by to už dávno vzdal. S človekom, ktorý nehorázne obvinil politického partnera zo smrti tisícky ľudí počas druhej vlny pandémie len preto, že nesúhlasil s jeho opatreniami, by si len málokto opätovne sadol za spoločný stôl. Mávnutie rukou, že to bol Matovič, nič nevyriešilo. Po krátkej odmlke sa šéf OĽaNO dostal do bývalej formy. Ktokoľvek nesúhlasí s jeho návrhmi, ten si vykoleduje spŕšku urážok a obvinení. Vôbec nechápe, že kritika je prirodzenou súčasťou nielen politiky, ale aj poctivej diskusie.

Logicky by mal Sulík už dávno odísť z koalície. Lenže nemôže, šéf OĽaNO ho drží v šachu. Ak by totiž sulíkovci odišli, Matovič by na nich okamžite spustil paľbu. Do nemoty by ich obviňoval, že rovnako položili vládu ako v roku 2011 tú Radičovej, len aby umožnili návrat Smeru (a korupcie) k moci. Preto raz SaS, inokedy Sme rodina ustúpia, alebo naopak – ustúpi sa Borisovi Kollárovi. Matovič vydiera, využíva a zneužíva – to je jeho politika.

Aj teraz pri protiinflačnom balíčku. Krok to je rozhodne potrebný a ušľachtilý, ľuďom treba pomôcť. Má to iba malú chybičku. Nie je úplne zrejmé, z čoho pomoc zaplatíme. Každý zodpovedný minister financií by na začiatku predbežne rokoval s koaličnými stranami a zistil si, čo si môže dovoliť a čo nie. Až potom by prišiel s konkrétnymi návrhmi. U nás je to naopak. Najprv sa objaví detailný návrh a potom sa rokuje, kto je za a kto proti. Takto sa predsa nedá vládnuť. Logicky musí dochádzať k treniciam.

Matovič si vymyslel marketingovú floskulu „prorodinná“ politika a snaží sa bez akýchkoľvek škrupúľ rozdeliť spoločnosť na tých „ľudomilných“ a na sociálnych „cynikov“.

Tentoraz urazený Matovič zašiel ešte ďalej, ako bolo jeho zvykom. Úplne bez hanby začal v parlamente sondovať podporu u kotlebovcov. Vymyslel si marketingovú floskulu „prorodinná“ politika a snaží sa bez akýchkoľvek škrupúľ rozdeliť spoločnosť na tých „ľudomilných“ a na sociálnych „cynikov“.

Že nešlo u kotlebovcov iba o nevinné stretnutie, ukázali ďalšie dni. Matovič prišiel na koaličnej rade s absurdnou požiadavkou, aby v televíznych a rozhlasových diskusiách boli strany rovnomerne zastúpené – ale iba tie, ktoré prešli voľbami. Nejde iba o vystrnadenie Hlasu Petra Pellegriniho z médií. Pes je zakopaný inde: dostať kotlebovcov späť do médií namiesto odídencov okolo Mazureka. Pre súkromné i pre verejno-právne médiá neakceptovateľné. Cenzúra ako vyšitá! A je tu ešte jeden skrytý úmysel. O mesiac sa volí riaditeľ RTVS. Bez podpory OĽaNO to nepôjde. Budú jednotliví kandidáti akceptovať prípadné Matovičove podmienky?

Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa ucho neodtrhne. Nad sulíkovcami stále visí Damoklov meč návratu bývalej garnitúry k moci. Aj ten raz pominie. Pravý čas zatiaľ nenastal. Bodom zlomu by mohla byť daňovo-odvodová reforma. Do jesene sa toho veľa vyjasní – na všetkých frontoch. Ak sa reformu nepodarí (aj s kompromismi) prijať, SaS už nebude mať žiadny dôvod nechať sa naďalej ponižovať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #sloboda médií #SASKA