O opiciach a ľuďoch

Na Slovensku zatiaľ prípady opičích kiahní nemáme, ale je mnoho dôvodov, prečo sa na ne môžeme v blízkej budúcnosti „tešiť“ aj my.

24.05.2022 20:00
debata (1)

Pred vyše sto rokmi sa epidémia španielskej chrípky – ešte skôr, než začala kosiť v zákopoch na západnom fronte Európy – zrodila na kačacích farmách v Kansase. Dobre známy COVID-19 pochádza z netopierov v Číne a opičie kiahne boli identifikované prvý raz v roku 1958 u opíc. Doposiaľ boli známe „len“ v centrálnej Afrike.

Rôzne smrtonosné epidémie vyčínali, samozrejme, aj v storočiach predtým, no až 20. storočie prinieslo ako stabilný jav rozširovanie inak relatívne lokálnych epidémií po všetkých svetadieloch. Za tento fakt už nemôže hydina, netopiere, vtáky, ošípané ani hlodavce: problémom je miera ľudskej mobility, akú dejiny dosiaľ nepoznali. Z kansaských fariem priviezli chrípku cez oceán vojaci. Covid mal na šírenie podmienky ešte lepšie. Preto ak sa nás priamo týkajú pôvaby diania na trhoviskách vo Wuchane i bez návštevy Číny, pri zaregistrovaní nákazy za humnami vo Viedni je to už to isté, akoby nám opičie kiahne húdli priamo na rohožke pred dverami. Najmä, ak je viedenské letisko prakticky naším domácim „prístavom“.

Momentálnym znepokojením vedcov je skutočnosť, že väčšina prípadov opičej varioly nemá žiadnu priamu väzbu na africké krajiny. Až donedávna boli kiahne endemickou záležitosťou a ak sa nakazil cudzinec, nebolo ťažké vystopovať väzbu. Situácia sa však mení, a hoci faktorov je mnoho, epidemiológovia aj historici poukazujú o. i. aj na meniaci sa vzťah človeka a zvieraťa: ak sa španielska chrípka preniesla na človeka z hydiny, vypovedalo to aj o tom, že k domácim zvieratám má človek najbližšie. Dnes sú však návštevy safari a výjazdy do „divočiny“ pre Európana podobne bežné, ako keď šla prababička zaránky nasypať husiam. Na rozdiel od prababičky sa však k divým druhom zvierat ľudia málokedy vedia správať. Niet dôvodu, aby si dlhodobé stieranie hraníc a prekračovanie pravidiel rovnováhy nevyžiadalo svoju daň.

Pri storočnici vypuknutia španielskej chrípky (2018) hovorila veda o pravdepodobnosti novej modernej pandémie. Netrvalo dlho, kým sa slová preverili. Opičie kiahne, hoci sa našťastie nešíria tak ľahko, prinášajú nové otázniky. Isté je len to, že nebudú otáznikmi poslednými.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #španielska chrípka #Covid-19 #opičie kiahne