Ani na špičkové lieky už nemáme

O nelichotivom stave slovenského zdravotníctva sa toho už popísalo dosť. Ošarpané nemocnice, nedostatok lekárov a sestričiek, drahé lieky. Veď to každý pozná. To nie je všetko. Slovensku chýbajú aj najmodernejšie lieky. Najmä pri liečbe rakoviny.

30.05.2022 19:00
debata (8)

Podľa medzinárodného porovnávania 38 krajín sme v Európe na chvoste. Pred nami je aj Rumunsko. Dokonca vojnoví utečenci z Ukrajiny, ktorí sa liečia na nádorové ochorenia, sa na Slovensku nemôžu dostať k svojim liekom. Jednoducho my tieto najmodernejšie, inovatívne lieky nemáme. Teda máme – pre niektorých. Keď si ich pacient objedná v zahraničí a uhradí v plnej výške…

Tento tristný stav sa nedostavil zo dňa na deň. Je to dlhodobý problém. V posledných desiatich rokoch z covidovej doby preslávená Európska lieková agentúra (EMA) schválila 160 inovatívnych liekov. Na Slovensko si z nich našlo cestu iba 35, do Česka 88 a do Rakúska až 127. Vo februári boli u nás za uplynulý rok registrované iba štyri lieky, pritom v Česku sedem a v Rumunsku až deväť. Prečo je to tak? Ako malá krajina nemáme toľko peňazí na zaplatenie najmodernejších liekov? Lenže aj v polovičnom Slovinsku ich za posledný rok prišlo na trh dvakrát toľko ako u nás.

Dôvody sú už v našich končinách symptomatické a klasické – všadeprítomná byrokracia a nedostatok peňazí. Zdravotné poisťovne otáľajú, ktorý liek zaplatia. Kým sa u nás liek dostane od registrácie k pacientovi, trvá to rok a pol (564 dní), priemer v krajinách Európy je štyri mesiace, niekde aj skôr. Všetko by mal zmeniť nový zákon. Ak ho parlament schváli, mal by platiť od augusta. Lenže opäť je to o peniazoch. Chýbajú aj kvalifikované pracovné sily. Kde nájsť na ne peniaze, keď nie je ani na platy nemocničných lekárov a sestier?

Zdravotníctvo sa nám pred očami po kúskoch rúca. Ako domček z karát. Liek na jeho záchranu zatiaľ nikto nenašiel. Len aby ním nebola nová vlna spoplatnenia.

Špičkovú fakultnú nemocnicu staviame už neuveriteľných 35 rokov. Peniaze nie a nie nájsť. Pritom stačilo obmedziť celoplošné testovania, covidové lotérie či iné Matovičove „hračky“. Bol to pritom on, ktorý pred voľbami sľuboval nové časy v zdravotníctve, koniec moci finančnej skupiny Penta. Dnes vláda, kde strana OĽaNO dominuje a má kreslo ministra financií, zamýšľa nehanebný handel. Chce, aby sa fakultnou nemocnicou stala nová nemocnica Penty na Boroch. Pritom tá sa má orientovať na jednodňové zákroky. Na výučbu lekárskych fakúlt a výskum je nevhodná. A minister zdravotníctva Lengvarský ešte arogantne vyhlási, že občanovi je jedno, či bude operovaný v štátnej, alebo v súkromnej nemocnici, dôležité je, aby bol zoperovaný dobre. Pritom dobre vie, súkromná nemocnica si bude vyberať čerešničky. Za zložitými a drahými zákrokmi sa nebude hnať. Ide predsa o zisk, na prvom mieste.

Na druhej strane, štát dostal z plánu obnovy stovky miliónov eur na rekonštrukciu a výstavbu nových nemocničných lôžok. Štát nemá nič pripravené, Penta už áno. A ktovie, či v nemocniciach bude mať kto robiť. Pred pandémiou v roku 2019 chýbalo 2 600 lekárov. Počítalo sa, že v roku 2025 toto číslo stúpne na viac ako 4 000. Teraz je po pandémii a máme tu vyčerpaných a nedocenených lekárov a zdravotníkov, štrajkovú pohotovosť. Na stole je hrozba hromadných výpovedí. A to chcú len zlepšenie kvality zdravotnej starostlivosti a lepšie pracovné prostredie pre zdravotníkov.

Zdravotníctvo sa nám pred očami po kúskoch rúca. Ako domček z karát. Liek na jeho záchranu zatiaľ nikto nenašiel. Len aby ním nebola nová vlna spoplatnenia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnice #Igor Matovič #podfinancovanie zdravotníctva