Ficova slovanská epopeja

A je to tu zas! Smer navrhuje, aby sa na jeseň spolu s komunálnymi a župnými voľbami konali aj voľby predčasné, preto opätovne hodlá iniciovať k tejto otázke referendum. Pridáva sa aj Hlas. Je pravda, že mnohí ľudia si želajú pád tejto neschopnej vlády. No treba dodať, že rovnako si mnohí ľudia neželajú návrat Fica...

30.05.2022 20:00
debata (26)

Treba uznať, že líder Smeru vie, ako udržiavať voličov permanentne v „prevádzkovej teplote“. Referendovými akciami dokáže nepochybne zmobilizovať voličov, ktorí majú plné zuby Matoviča.

No vzhľadom na to, že Smer dosiahol strop svojich možností, začal už dávnejšie loviť v kalných vodách extrémistov.

Teraz predseda Smeru vytiahol „slovanskú kartu“. Je neuveriteľné, že po tom všetkom, čo sa v uplynulom storočí udialo medzi jednotlivými slovanskými národmi, ešte niekto dokáže hovoriť o nejakej slovanskej jednote. Bratovražedné vojny v bývalej Juhoslávii a na Ukrajine už hádam každého príčetného človeka vyliečili z ilúzie, že niečo také existuje. Pod vznešenými slovami o slovanskej vzájomnosti sa vždy skrývala snaha Ruska (ergo Srbska) podrobiť si ostatné národy.

Posolstvo o akomsi neskazenom slovanskom (rozumej ruskom) svete, ktorý je alternatívou proti prehnitému Západu, sa v našich končinách snažia šíriť rôzni „národovci“, ktorí s obľubou pochodujú v gardistických uniformách. Teraz tento naratív používa aj Vladimir Putin. Iným spôsobom proti západnej liberálnej demokracii bojuje zasa Viktor Orbán. To, že sa teraz k nim pridal Fico, znamená, že jeho naturelu je bližšia nejaká forma autokracie ako štandardná demokracia. Nevieme, či tomu, čo hovorí, aj naozaj verí, v každom prípade si takto môže získať ďalšie publikum.

Je však zaujímavé sledovať, ako sa svojimi postojmi postupne zbližujú Fico s Matovičom. Hoci vychádzajú z úplne iného ideologického prostredia, obidvaja čoraz viac koketujú s hnedým morom. Preto je v záujme nás všetkých, aby ani jeden nich nemohol rozhodovať o budúcnosti Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #referendum o predčasných voľbách